Ako volite kiflice, u nastavku vam donosimo odličan recept za one punjene kulenom i sirom.

Sastojci

Tijesto

1 kg glatkog brašna

700 ml mlijeka

200 ml suncokretovog ulja

1 vrećica praška za pecivo

1 kašičica soli

40 g svježeg kvasca (1 kocka)

1 kašika šećera

Nadjev

  • 150 g kulena
  • 150 g sira

Premaz

  • 1 žumanjak
  • 1 kašičica mlijeka
  • 2 kašike susama za posuti

Priprema

Kvasac i šećer pomiješajte s 200 ml toplog mlijeka pa ostavite desetak minuta da se zapjeni.

U glatko brašno koje ste stavili u veću posudu stavite dignuti kvasac, so, mlijeko, prašak za pecivo i suncokretovo ulje. Zamijesite tijesto i dodajte još brašna ako je potrebno.

Kad ste zamijesili glatko tijesto, ostavite ga oko 45 minuta na toplom mjestu i bez propuha da se digne, pokriveno čistom kuhinjskom krpom.

Razvaljajte na oko centimetar debelo i režite trokute koje ćete puniti nadjevom od sira i kulena, prenosi Index.

Zarolajte u kiflice.

Kad oblikujete kiflice, stavite ih razmaknute na lim za pečenje i ostavite da se dižu oko pola sata. Prije toga upalite rerun da se grije na 200 stepeni.

Žumanjak pomiješajte s jednom kašikom mlijeka i premažite dignute kiflice, posipajte s malo susama i stavite peći oko 25 minuta.

Vrijeme pečenja zavisi i od toga koliko ste velike kiflice napravili, tako da će 25 minuta biti dovoljno za one koje su vam veličine dlana, prenose Nezavisne.