Dok još ima toplih dana, možete isprobati osvježavajuću poslasticu – domaći sladoled od čokolade. Naravno, ne postoji pravilo koje propisuje da sladoled može da se jede samo po vrućinama.

Sastojci:

  • 150 g šećera
  • 250 ml mlijeka
  • 1/4 kašičice soli
  • 2 kašike kakao praha
  • 3 žumanceta
  • 50 g sjeckane čokolade
  • 1 kašičica ekstrata vanile

Priprema:

Pomiješajte šećer, mlijeko, so i kakao i zagrijte smjesu u dubokoj posudi na umjerenoj temperaturi uz stalno miješanje, sve dok smjesa ne postane tečna.

Stavite žumance u činiju i lagano mutite. U žumanca stavite oko 125 ml tople smjese i umutite.

Ponovo zagrijte smjesu, dok se ne zgusne, ali ne ostavljajte na ringli do ključanja. Sklonite sa šporeta, dodajte isjeckanu čokoladu i miješajte dok se sve ne istopi. Smjesu sipajte u hladnu činiju i stavite je u frižider dok se ne ohladi.

Sladoled izmiješajte i sipajte u odgovarajuću činiju, pa zatim stavite zamrzivač.

Povremeno možete izvaditi sladoled iz zamrzivača i promiješati ga, kako bi imao finiju teksturu.

Kada se sladoled dovoljno stegne uživajte u domaćem osvježenju.