Ljeto je u punom jeku, a s njim i sezona savršeno slatkih i sočnih lubenica. Pored brojnih ljetnjih namirnica koje nas mogu osvježiti i pružiti nam nutritivno bogatstvo, lubenica je jedna od najpopularnijih zbog svog mirisa i ukusa.

Uprkos svojim izvanrednim prednostima, jedenje lubenice u velikim količinama zapravo može da našteti vašem tijelu.

Lubenica je izvrstan izvor vode i jednako dobar izvor dijetalnih vlakana. Međutim, konzumiranje velikih količina može dovesti do probavnih problema poput dijareje, nadutosti i gasova. Sadrži sorbitol koji je jedinjenje spoj šećera, a podstiče rijetku stolicu i probleme s gasovima. Drugi uobičajeni uzrok takvih problema je sadržaj likopena, pigmentisanog antioksidansa koji lubenici daje njenu boju.

Ako ste dijabetičar, velike su šanse da vam previše lubenice može značajno povećati nivo šećera u krvi. Premda je zdrava, ima visok glikemijski indeks, čak 72.

Osobe koje redovno piju alkohol trebalo bi da izbjegavaju velike količine lubenice jer visok nivo likopena može da reaguje s alkoholom i dodatno prouzrokuje upalu jetre. Pretjerani oksidativni stres na jetru može da bude štetan.

Trovanje vodom ili prekomjerna hidracija je stanje kada vaše tijelo ima višak vode u sebi, što dovodi do gubitka sadržaja natrijuma. Konzumiranje veće količine lubenice može da poveća nivo vode u vašem tijelu. Ako se višak vode ne izluči, to može da dovede do povećanja volumena krvi, što dalje prozrokuje oticanje nogu, iscrpljenost, ali opterećenje bubrega. Također može da dovede do gubitka nivoa natrijuma u tijelu.

Poznato je da je lubenica izvrstan izvor kalijuma koji je vitalni nutrijent sa brojnim ulogama u održavanju zdravlja tijela. Pomaže u održavanju funkcije elektrolita, održava naše srce zdravim i čini naše kosti i mišiće jačima. Međutim, previše kalijuma može dovesti do kardiovaskularnih problema poput nepravilnog rada srca ili slabog pulsa.

Koliko lubenice se može pojesti dnevno?

Prema nutricionistu i fiziologu Ritešu Bavriju, „100 grama lubenice ima oko 30 kalorija. S obzirom na to da je većina njenog sadržaja voda, lako je pojesti čak 500 grama, što znači da ste upravo pojeli 150 kalorija. Budući da je lagana za želudac, možda nećete osjećati sitost, zbog čega ćete se dovesti do toga da je jedete više nego što bi trebalo, kao i da bi nakon nje mogli da posegnete za nekom drugom hranom jer vam ona nije dovoljna“.

On dodaje da lubenica sadrži šest grama šećera na 100 grama, tako da bi vam 500 grama lubenice na kraju donijelo 30 grama šećera. Idealno je za većinu ljudi da pojedu između 100 do 150 grama šećera dnevno iz sve hrane zajedno. Šećer iz lubenice vam povećava ovaj broj.

Jesti lubenicu nije loše, ali višak bilo čega može biti nezdrav, čak i nečega tako zdravog kao što je lubenica, piše food.ndtv.com, prenosi Index.hr.