Počelo je 20. izdanje Festivala bosanskohercegovačke drame Zenica. Festival je otvoren predstavom “Derviš i smrt” Narodnog pozorišta Republike Srpske. Ostalih sedam predstava koje su u takmičarskom programu, biće izvedene na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Festival traje do 20. septembra.

U proteklih 20 godina, publika je u okviru festivala bh. drame imala priliku uživati u brojnim predstavama rađenim po tekstovima bh. autora ali i u brojnim pratećim sadržajima festivala.

Promocija stručnih teatroloških knjiga, potom časopisa koji njeguju književnost i teatarsku umjetnost, jako puno izložbi, pozorišnih fotografija, pozorišnih plakata, kostima… Jako puno programa i jako puno učesnika“, izjavio je Miroljub Mijatović, direktor festivala.

A bogat program priredili su i za jubilarno 20. izdanje festivala. Prateći program publici je dostupan online na YouTube kanalu BNP Zenica.

Ove godine imate priliku pogledati promocije dramskih tekstova, promocije knjiga, časopisa i drugih pozorišnih sadržaja a jedini prateći programi koji su ove godine uživo su ova promocija ‘Dvadeset plakata za dvadeset godina festivala’ i predstava Zijaha Sokolovića ‘Lijevo, desno… glumac’“, kazala je Merima Handanović, PR festivala bh. drama Zenica.

Osam sjajnih predstava iz Tuzle, Zenice, Prijedora, Sarajeva, Mostara i Banjaluke našlo se u selekciji za ovogodišnji takmičarski program. Festival je otvoren u Banjaluci predstavom “Derviš i smrt” a ostalih sedam predstava, izvode se sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, prenosi N1.