Prvakinja drame Narodnog pozorišta Sarajevo Nada Đurevska preminula je prije četiri godine na današnji dan u 65. godini života.

Dobitnica brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i Šestoaprilska nagrade grada Sarajeva u 2014. godini prvi put je zaigrala u Čehovljevu Višnjiku, gdje je tumačila Varju. Niti jedan bosanskohercegovački kultni film, počevši još od “Igmanskog marša” nije mogao proći bez Nadinog pojavljivanja.

Dobitnica je Zlatne Arene Filmskog festivala u Puli (Od zlata jabuka) i nagrada SIZ-a grada Sarajeva 1989. za uloge: Maša (Čehov, Tri sestre), Hasanaginica (Isaković, Hasanaginica), Filomena (Moliere, Učene žene) Nađa (Crnjanski, Roman o Londonu).

Ostale su upamćene i njene uloge u predstavama: “Izgubljeni sin”, “Woyzeck”, “Hamlet”, “Duplo dno”, “Medeja”, “Hotel slobodan promet”, “Paskvelija”…

U ratnim godinama igrala je na sve tri scene sarajevskih pozorišta.

Predstavom “Višnjik”, Narodnog pozorišta Sarajevo, 2004. godine obilježila je 30 godina umjetničkog rada i tom prilikom uručena joj je plaketa Grada Sarajeva.

Nada Đurevska rođena je 8. januara 1952. godine u Skoplju. Kao šestogodišnja djevojčica, Nada je 1958. stigla u Sarajevo.

Završila je Osnovnu školu u Sarajevu, a potom je maturirala u Srednjoj medicinskoj školi, nakon čega je upisala i završila glumu.

Preminula je 13.septembra 2017. godine u Sarajevu, a vijest o njenoj smrti zatekla je njene kolege koji su svi bili složni u jednom, a to je da nas je napustila glumica koju će rijetko moći ko dostići u budućnosti.