Vrijeme je slavlja i praznika, pa je odlična prilika da se domaćice oprobaju i u nekim novim stvarima u kuhinji.
Zašto ne biste probali jedinstven recept za kuglof? Upravo on će vas podsjetiti na djetinjstvo i ušuškati vas u idiličnu prazničnu atmosferu.
Sastojci:
500 g brašna
2 šolje šećera u prahu
250 g putera
4 jajeta
120 ml mlijeka
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašičica praška za pecivo
3 kašičice kakaa
rendana kora jednog limuna
Priprema:
Puter, koji je odstojao na sobnoj temperaturi, umutite sa žumancima i šećerom u prahu sve dok smjesa ne postane kremasta i prozračna. Poslije toga postepeno dodajte rendanu koru limuna, ekstrakt vanile i mlijeko. Polako mutite mikserom dok se sve ne sjedini, pa onda nastavite špatulom.
Brašno pomješajte sa praškom za pecivo pa dodajte smjesi i lagano ručno mješajte, dok se sve dobro ne sjedini i ne postane kremasto. Na kraju ubacite kakao i dobro promješajte.
U drugoj činiji umutite bjelanca dok ne postane čvrst šam. Kada se to dogodi, postepeno ih dodajte prethodno spremljenoj smjesi.
Kalup za kuglof premažite sa puterom, sipajte malo brašna da se zalijepi, pa onda izručite smjesu za kuglof u kalup, ravnomjerno ga raspoređujući. Po želji, možete prvo sipati samo polovinu smjese, pa ubaciti komade čokolade, suvog voća ili nečeg trećeg, pa onda preko toga sipajte i drugu polovinu smjese za kuglof.
Pecite na 180 stepeni oko 45 do 50 minuta, sve dok ne primjetite da je počeo kuglof da dobija koricu. Kada se ispeče, izvadite sa strane i ostavite da se ohladi i pospite ga prah šećerom, prenosi “Ona“.