Često nam nedostaje vremena za spremanje obroka, pa pribjegavamo pripremi brze hrane koja dugoročno nije zdrava.

Međutim, postoje i kuhana jela koja se vrlo brzo spremaju. Tako za 15 minuta možete spremiti odličan ručak koji će rado jesti svi ukućani.

U nastavju vam donosimo recepte za vaš brzi ručak:

Photo by Ola Mishchenko on Unsplash

Špagete u paradajz sosu

Potrebno: Pakovanje tjestenine po izboru, glavica crnog luka, čehno bijelog luka, 1 mrkva, 500 ml paradajz sosa, 200 gljiva, so, biber, origano i 100 grama sira kačkavalja ili drugog sira po izboru.

Priprema: Na malo ulja prodinstajte bijeli i crni luk i izrendanu mrkvu. Kada mrkva omekša a luk poprimi zlatnu nijansu dodajte gljive. A nakon par minuta i paradajz sos. Pustite sve da krčka oko desetak minuta. Dodajte začine a zatim prelijte preko tjestenine koju ste za ovo isto vrijeme kuhali na drugoj ringli.

Prije serviranja dodajte i kačkavalj i uživajte u zdravom obroku.

Photo by Elena Leya on Unsplash

Krem čorba od tikvica

Potrebno: 1 tikvica, 1 glavica crnog luka, 1 čehno bijelog luka, 2 krompira, malo vode, 500 ml mlijeka, so, biber, veza svježe ili osušene mirođije.

Priprema: Na malo ulja izdinstajte crni i bijeli luk, zatim dodajte oljuštenu tikvicu isječenu na kocke kao i krompir. Zatim sipajte malo vode i pustite da se povrće skuha. Zatim sve sameljite štapnim mikserom pa dodajte mlijeko i pustite da čorbica provri. Kada počne da vri isključite ringlu pa dodajte so, biber i svježu mirođiju.

Pri posluživanju u tanjir možete da dodate i jednu kašiku kisele pavlake.

Photo by Nick Nice on Unsplash

Zapečeno povrće

Potrebno: Dva paradajza, dva patlidžana, dvije paprike, 1 glavica crnog luka, 2 veća krompira, 2 jaja, malo mleka, 1 kisela pavlaka.

Priprema: Isjecite paradajiz i patlidžan na kolutove, papriku na kriške, a crni luk na kolutove. Poređajte povrće u okruglu tepsiju ili u vatrostalnu tepsiju i prelijte sa malo ulja pa dodajte so i biber. Zapecite u rerni 15 minuta na 250 stepeni. Za to vrijeme umutite 200 ml kisele pavlake, jaja i mlijeko pa tu smesu prelijte preko povrća i zapecite još malo.

Photo by Alina Chernysheva on Unsplash

Domaći bućkuriš sa piletinom

Potrebno: 500 g pilećeg filea, 1 glavica crnog luka, 2 čehna bijelog luka, 2 zelene paprike, 2 paradajza, so, biber, peršun.

Priprema: Crni i bijeli luk prodinstajte na ulju zatim dodajte isjeckanu piletinu. Nakon desetak minuta dodajte na kocke isječenu papriku i paradajz, kao i začine. Nakon 15 minuta vaše jelo je gotovo.

Photo by Farhad Ibrahimzade on Unsplash

Brza salata obrok

Potrebno je: Konzerva tunjevine, 1 glavica crnog luka, 100 grama graha iz konzerve, 50 grama kukuruza šećerca, sok od 1 limuna, 3 kisela krastavca, 2 rotkvice, kockice hljeba, so i biber.

Priprema: U činiju izmješajte tunjevinu, isjeckan luk, grah iz konzerve kao i kukuruz. Krastavčiće, rotkvicu i hljeb dodajte, začinite pa dodajte i sok od jednog limuna. Sve izmješajte i uživajte u izuzetno zdravom i kaloričnom obroku.

Photo by Phil Hei on Unsplash

Omlet s lukom

Potebno: Luk i nekoliko jaja (po izboru).

Priprema:Zagrijati ulje i dodati sitno sjeckani luk. Pustiti da se pirja 5  minuta na laganoj vatri. U međuvremenu umutiti jaja vilicom, posoliti. Pojačati vatru, istresti umućena jaja na ulje i luk. Prevrnuti u jednom komadu, pa peći i s druge strane.

Uz luk na početku pripreme možete doati i neki od suhomesnatih proizvoda. Osim s lukom omlete možete pripremati gotovo sa svim povrćem, paprikama, gljivama, zatim sirom, mlijekom, šunkom…

Ovaj brzi ručak ćete spremiti za manje od 10 minuta.

Photo by Ulvi Safari on Unsplash

Kuhana riba

Potrebno: Riba po izboru (Lubin, škarpina…), so, maslinovo ulje.

Priprema: Ribu očistimo, zarežemo po dužini i blago začinimo maslinovim uljem i  morskom soli. Kuhamo poklopljeno na pari. Para dosta snažno i brzo termički  obrađuje hranu te će biti brzo gotova 10 – 15 minuta (ovisno o veličini).

Izvadite i poslužite uz limun, luk, maslinovo ulje ili neki umak,

Juhu koja ostane iza kuhanja ribe na oba načina možemo koristiti kao temeljac rižotima, tjesteninama i umacima.

Pileći file u kockicama

Potrebno: 2 pileća fileta isečena na kockice, so, origano, kari, biber, peršun, 2 jaja, 100 ml pavlake za kuvanje, 1 ili 2 krompira, maslinovo ulje.

Priprema: Pileći file isjecite na kockice i stavite na dno vatrostalne posude. U vangli umutite jaja, dodajte pavlaku i začine pa sve sjedinite. Sipajte preko piletine pa umješajte da fil prođe svuda. Odozgo pospite maslinovim uljem. Krompir isjecite na kolutove pa poredajte preko. Pospite peršunom i pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta.

Lifestyle.ba