Često nam nedostaje vremena za spremanje obroka, pa pribjegavamo pripremi brze hrane koja dugoročno nije zdrava.
Međutim, postoje i kuhana jela koja se vrlo brzo spremaju. Tako za 15 minuta možete spremiti odličan ručak koji će rado jesti svi ukućani.
U nastavju vam donosimo recepte za vaš brzi ručak:

Špagete u paradajz sosu
Potrebno: Pakovanje tjestenine po izboru, glavica crnog luka, čehno bijelog luka, 1 mrkva, 500 ml paradajz sosa, 200 gljiva, so, biber, origano i 100 grama sira kačkavalja ili drugog sira po izboru.
Priprema: Na malo ulja prodinstajte bijeli i crni luk i izrendanu mrkvu. Kada mrkva omekša a luk poprimi zlatnu nijansu dodajte gljive. A nakon par minuta i paradajz sos. Pustite sve da krčka oko desetak minuta. Dodajte začine a zatim prelijte preko tjestenine koju ste za ovo isto vrijeme kuhali na drugoj ringli.
Prije serviranja dodajte i kačkavalj i uživajte u zdravom obroku.

Krem čorba od tikvica
Potrebno: 1 tikvica, 1 glavica crnog luka, 1 čehno bijelog luka, 2 krompira, malo vode, 500 ml mlijeka, so, biber, veza svježe ili osušene mirođije.
Priprema: Na malo ulja izdinstajte crni i bijeli luk, zatim dodajte oljuštenu tikvicu isječenu na kocke kao i krompir. Zatim sipajte malo vode i pustite da se povrće skuha. Zatim sve sameljite štapnim mikserom pa dodajte mlijeko i pustite da čorbica provri. Kada počne da vri isključite ringlu pa dodajte so, biber i svježu mirođiju.
Pri posluživanju u tanjir možete da dodate i jednu kašiku kisele pavlake.

Zapečeno povrće
Potrebno: Dva paradajza, dva patlidžana, dvije paprike, 1 glavica crnog luka, 2 veća krompira, 2 jaja, malo mleka, 1 kisela pavlaka.
Priprema: Isjecite paradajiz i patlidžan na kolutove, papriku na kriške, a crni luk na kolutove. Poređajte povrće u okruglu tepsiju ili u vatrostalnu tepsiju i prelijte sa malo ulja pa dodajte so i biber. Zapecite u rerni 15 minuta na 250 stepeni. Za to vrijeme umutite 200 ml kisele pavlake, jaja i mlijeko pa tu smesu prelijte preko povrća i zapecite još malo.

Domaći bućkuriš sa piletinom
Potrebno: 500 g pilećeg filea, 1 glavica crnog luka, 2 čehna bijelog luka, 2 zelene paprike, 2 paradajza, so, biber, peršun.
Priprema: Crni i bijeli luk prodinstajte na ulju zatim dodajte isjeckanu piletinu. Nakon desetak minuta dodajte na kocke isječenu papriku i paradajz, kao i začine. Nakon 15 minuta vaše jelo je gotovo.

Brza salata obrok
Potrebno je: Konzerva tunjevine, 1 glavica crnog luka, 100 grama graha iz konzerve, 50 grama kukuruza šećerca, sok od 1 limuna, 3 kisela krastavca, 2 rotkvice, kockice hljeba, so i biber.
Priprema: U činiju izmješajte tunjevinu, isjeckan luk, grah iz konzerve kao i kukuruz. Krastavčiće, rotkvicu i hljeb dodajte, začinite pa dodajte i sok od jednog limuna. Sve izmješajte i uživajte u izuzetno zdravom i kaloričnom obroku.

Omlet s lukom
Potebno: Luk i nekoliko jaja (po izboru).
Priprema:Zagrijati ulje i dodati sitno sjeckani luk. Pustiti da se pirja 5 minuta na laganoj vatri. U međuvremenu umutiti jaja vilicom, posoliti. Pojačati vatru, istresti umućena jaja na ulje i luk. Prevrnuti u jednom komadu, pa peći i s druge strane.
Uz luk na početku pripreme možete doati i neki od suhomesnatih proizvoda. Osim s lukom omlete možete pripremati gotovo sa svim povrćem, paprikama, gljivama, zatim sirom, mlijekom, šunkom…
Ovaj brzi ručak ćete spremiti za manje od 10 minuta.

Kuhana riba
Potrebno: Riba po izboru (Lubin, škarpina…), so, maslinovo ulje.
Priprema: Ribu očistimo, zarežemo po dužini i blago začinimo maslinovim uljem i morskom soli. Kuhamo poklopljeno na pari. Para dosta snažno i brzo termički obrađuje hranu te će biti brzo gotova 10 – 15 minuta (ovisno o veličini).
Izvadite i poslužite uz limun, luk, maslinovo ulje ili neki umak,
Juhu koja ostane iza kuhanja ribe na oba načina možemo koristiti kao temeljac rižotima, tjesteninama i umacima.
Pileći file u kockicama
Potrebno: 2 pileća fileta isečena na kockice, so, origano, kari, biber, peršun, 2 jaja, 100 ml pavlake za kuvanje, 1 ili 2 krompira, maslinovo ulje.
Priprema: Pileći file isjecite na kockice i stavite na dno vatrostalne posude. U vangli umutite jaja, dodajte pavlaku i začine pa sve sjedinite. Sipajte preko piletine pa umješajte da fil prođe svuda. Odozgo pospite maslinovim uljem. Krompir isjecite na kolutove pa poredajte preko. Pospite peršunom i pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta.