Jedna od tajni savršeno hrskavih komadića piletine su panko krušne mrvice koje se rade od bijelog hljeba, a najčešće se koristi samo mekana unutrašnjost, bez korice. Panko mrvice su odličan izbor i za prženje jer ne upijaju toliko ulja kao klasične krušne mrvice. Pomiješajte ih sa začinima, a osim onih koji su navedeni u receptu dodati možete i kajenski biber, koji se dobiva od fino mljevenih ljutih papričica, kao i luk u prahu.

Sastojci za pileći nuggets: 450 g pilećih prsa, 1 i 1/2 šalice krušnih mrvica (panko), 1 kašičica soli, 1 kašičica crnog bibera, 1 kašičica bijelog luka u prahu, 1 kašičica mljevene paprike, 2 velika jaja, 2 kašike bademovog mlijeka (ili mlijeko po izboru), 450 g pilećih prsa.

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 200 stepeni. Krušne mrvice ravnomjerno rasporedite u jednom sloju u limu obloženom papirom za pečenje. Poprskajte ih maslinovim uljem pa pecite 2 minute. Zatim ih promiješajte ili samo protresite lim i pecite još 2-3 minute ili dok mrvice ne postanu zlatno smeđe.
2. Prebacite mrvice u posudu pa dodajte začine: so, biber, papriku i bijeli luk. U drugoj posudi umutite jaja i bademovo mlijeko.
3. Na lim za pečenje stavite metalu rešetku (predviđenu za pećnicu) pa je nauljite.
4. Piletinu narežite na kockice od 2,5 – 3 cm pa svaku umočite u jaja, a zatim uvaljajte u smjesu krušnih mrvica. Hvataljkama prebacite svaki komad mesa na rešetku pa poprskajte uljem i pecite 15-20 minuta.
5. Poslužite s rižom i umakom prema želji.