Dječak bez donjeg dijela tijela, koji se pojavio na otvaranju Svjetskog prvenstva u fudbalu u Kataru, nikog nije ostavio ravnodušnim. Ghanim Al Muftah je rođen sa sindromom kaudalne regresije, rijetkim poremećajem koji ometa razvoj donjeg dijela kičme.

S obzirom na vrlo malo šansi da preživi koliko su mu davali ljekari, pravo je čudo što je Ganim je uspio da poživi više od 15 godina, pišu Novosti.

Njegova priča je prava inspiracija i motivacija za ljude osobe sa invaliditetom širom svijeta.

Dječak iz Katara duguje veliki dio uspjeha roditeljima koji su nepokolebljivo uticali na njegov pozitivan razvoj. Insistirli su da vodi normalan život, izvan granica njegovih tjelesnih ograničenja.

On godišnje dobija stručnu hiruršku njegu u Evropi, a najmlađi je katarski preduzetnik. Osnovao je “Gharissa Ice Cream” kompaniju koja ima šest filijala i zapošljava 60 zaposlenih. Ghanim nastoji da proširi svoje poslovanje i otvori franšize u cijelom regionu Zaliva.

Al Muftah se nada i da će postati budući paraolimpijac. Uprkos invaliditetu, Ghanim se bavi plivanjem, ronjenjem, fudbalom, planinarenjem i skejtbordingom.

U školi je igrao fudbal u patikama na rukama i jurio za loptom sa svojim prijateljima “normalne veličine”. Zapanjujuće, Kataranin se popeo na Džebel Šams, najviši planinski vrh u cijelom regionu Zaliva.

Neustrašivi momak javno je izrazio i da ima namjeru da se popne na Mont Everest.

Sa preko milion pratilaca na Instagramu, Al-Muftah želi da studira političke nauke, sa ciljem da postane – budući premijer Katara.