Svjetsko fudbalsko prvenstvo otvoreno je jučer spektakularnom ceremonijom i utakmicom grupe A između domaćina turnira Katara i Ekvadora (0:3).

Odlična atmosfera na tribinima, danas se prenijela i na ulice Dohe, glavnog grada zemlje domaćina u kojem se odigravaju sve utakmice ovog po mnogo čemu specifičnog prvenstva.

Prijatelji našeg portala koji se nalaze u Dohi poslali su nam nekoliko fotografija i snimaka koji će najbolje dočarati fudbalski ambijent u ovom gradu.

Ono na šta se navijači iz većine zemalja, ali i turisti koji stižu u ovu zemlju i mimo Mundijala ne mogu lako navikunuti je da je alkohol u Kataru zabranjen. Ali neki barovi i klubovi dopuštaju piće uz enormno visoke cijene, ali svakako je konzumiranje alkohola u javnosti protuzakonito.

Mora se paziti i na fizički kontakt u javnom prostoru, jer postoje geste koje treba izbjegavati za vrijeme boravka u Kataru, a neki fizički kontakt između muškarca i žene u javnosti i može dovesti do uhićenja.

Katar je nakon dolaska sadašnjeg emira na vlast postao mnogo liberalnija zemlja nego prije. Žene imaju pravo glasa, a nemuslimanke ne moraju nositi hidžab.

I muškarci i žene moraju se odijevati pristojno – nema kratkih hlača, kratkih majica, a pogotovo ne treba nositi majice koje otkrivaju ramena jer ona moraju biti pokrivena. Međutim fotografija koju smo zabilježili u grupi navijača iz Meksika, govori da se neki ipak malo “švercaju”.

Obzirom da je Katar turistička zemlja, navijači će tamo, kako kažu domaćini moći naći jelo iz  bilo koje svjetske kuhinje, ali ono što Katarani najčešće nude je nacionalno jelo machboos, što je u stvari začinjena riža koja se poslužuje s različitim vrstama mesa, zatim kousa mahshi, punjene tikvice s crvenim umakom, a tu je i warak enab, punjeni listovi grožđa.

Restorani posebno oni u vanjskom prostoru, gdje je ovih dana temepratura oko 30 stepeni celzijusa, su skoro pa svi ukrašeni obilježjima država učesnica.

Dohu mnogi opisuju i kao najčišći grad na svijetu. Ona ima i najdužu biciklističku stazu na svijetu, a lokalno stanovništvo se najčešće vozi automobilom, dok grad ima vrlo dobru podzemnu željeznicu. Ona je odlično povezana i s gradovima Al Wakrah i Lusail, gdje se nalazi i možda najimpresivniji stadion na kojem će se igrati Svjetsko prvenstvo. Doha ima i taksislužbu Karwa, kao i Uber. Zanimljivo je i da na brojnim saobraćajnicama i pješačkim stazama prirodnu hladovinu prave prekrivači sačinjeni od zasrava svih 32 zemlje učesnicie prenstva.

Za kompletnu sliku dočaravanja atmosfere na ulicama Dohe, drugog dana Mundijala donosimo i dva video zapisao sa uvijek temperamentnim navijačima iz Meksika.

Tekst i foto: Lifestyle.ba