Početak školske godine donosi čitavoj porodici nove izazove u vidu prilagođavanja na nove obaveze, školske aktivnosti, drugove i sve drugo.

Ukoliko se vi susrećete sa periodom adaptacije ali i ako vaše dijete već ima izgrađene radne obaveze međutim želite da radite na njegovom samopouzdanju naredni redovi vam mogu biti od koristi.

U razgovoru sa psiholozima došli smo do zanimljivih savjeta koje možete primjenjivati u odnosu sa djetetom i koji će im pomoći u svakodnevnici.

Psiholozi u razgovoru sa nama ističu da najprije treba prihvatiti dječiji karakter, zato što nije svako dijete isto i nema želju za istim aktivnostima u kojima bi pratilo grupu vršnjaka.

Kako bi dijete razvilo samopouzdanje treba mu pomoći da spozna i zavoli svoj karakter, svoju individualnost i osobine koje ga krase i razlikuju od vršnjaka.

Često se u društvu roditelji susreću sa mitom da dijete nema samopouzdanje, a zapravo je intravertno, zato je važno pratiti razvoj djeteta kao cjeline i ostati podrška na ovom izazovnom putu.

Ohrabrujte dijete

Kako bi dijete napredovalo i osjetilo da razumijete proces kroz koji prolazi prije nego što postigne određene rezultate važno je ohrabrivanje. Prolazeći različite procese sa djecom i ohrabrujući ga na putu do uspjeha ono će se dodatno zbližiti sa vama i dokazaćete mu da razumijete njegov svijet.

Djeca često misle da roditelji vide samo rezultat i da su obaveze i zaduženja koje je dijete imalo kako bi dostiglo cilj male, naspram obaveza odraslog čovjeka. Istina je da je vama sada izuzetno lak kontrolni iz matematike (naprimjer), ali pokažite djetetu da razumijete period u kom se trenutno nalazi uz produktivne riječi poput ”Vjerujem u tebe”.

Izbjegavajte poređenja

Pokušajte da izbjegnete poređenje sa drugom djecom, ističu psiholozi. Svakako da im je jasno da roditelji žele svom djetetu najbolje ali djeca često poređenje svataju negativno i doživljavaju kao da ih se roditelji stide i da žele da imaju neko drugo dijete pored sebe.

Riječi odraslih djeca često preozbiljno shvate što može na duže staze napraviti problem sa samopouzdanjem. Savjet psihologa je da se izbjegavaju poređenja sa drugom djecom van porodice ali i sa starijom i mlađom braćom i sestrama.

Uključite djecu u svakodnevne aktivnosti

Jasno je da roditelji žele da uključe djecu u aktivnosti u skladu sa afinitetom djeteta poput različitih sekcija u školi, časova plivanja i drugih treninga.

Istraživanja psihologa širom svijeta pokazuju da je važno uključiti dijete u svakodnevne kućne aktivnosti i aktivnosti porodice koje se obavljaju.

To znači da možete dijete uključiti u nedjeljno održavanje kuće, prostiranje veša, odlazak u prodavnicu kako bi se osjetilo vrijednim u kolektivu što će se kasnije odraziti na njihovu samosvjesnost i osjećaj sopstvene vrijednosti.

Na ovaj način dijete gradi samopouzdanje i pritom stiče radne navike i upoznaje se sa poslovima u kući koji će mu biti neopohodni tokom života, piše Magazin Novosti.