Za početak je savjet da prestanite da vjerujete u sljedeće mitove o mršavljenju, piše Aktivni.si, a prenosi City Magazine.

Mit #1: Sve masti su loše

Tačno je da su masti kaloričnije od proteina i ugljenih hidrata, ali to ne znači da treba izbjegavati svu masnu hranu. Upravo suprotno; zdrave masti su neophodne za pravilno funkcionisanje tijela, a nalaze se u orašastim plodovima, lososu, avokadu, sjemenkama i maslinovom ulju. Važno je samo da budete umjereni u konzumiranju masti.

Mit #2: Ugljene hidrate treba izbjegavati

Često mislimo da ćemo se ugojiti kada jedemo tjesteninu, hljeb, šećer… Međutim, ugljeni hidrati sami po sebi nisu problematični ako se unose umjereno. Često je veći problem ono što namažete na hljeb od samog hljeba, isto važi i za tjesteninu – sos je često kaloričniji od same tjestenine. Čak i slatke namirnice (keks, čokolada, kolači) su često bogate mastima i samim tim predstavljaju veći kalorijski unos, ali sami ugljeni hidrati nemaju više kalorija od drugih hranljivih materija.

Mit #3: Vježbanje je najvažnija stvar za gubitak težine

Istina je da je i vježbanje važno za mršavljenje, ali je pravilna ishrana važnija. Na kraju krajeva, unos kalorija je onaj koji „određuje“ da li ćete smršaviti ili ne. Za povoljne rezultate vaše dijete takođe je bitno da svom tijelu obezbjedite sve potrebne hranljive materije.

Mit #4: Gladovanje je jedini put do vitke linije

To što ste gladni ne znači da gubite težinu. Gladovanje može donijeti trenutne rezultate, ali na duge staze ima izuzetno loše posljedice po organizam – između ostalog, može dovesti i do bržeg debljanja u budućnosti. Ako želite da smršavite na zdrav i dugoročan način, povedite računa da ne jedete premalo hrane dnevno, već se koncentrišite na izbor zdravih i niskokaloričnih namirnica, koje će vas učiniti sitim.