Odavno se znaju prednosti integralnog brašna – ima više hranljivih materija, dobro je za varenje, može se jesti i kao dio dijetalne ishrane…

Da vas ne bi mučilo pitanje šta zaista sadrži hljeb koji možete kupiti kao integralni, rješenje je: napravite ga sami.

Nije teško.

Sastojci:

  • 200g raženog integralnog brašna
  • 200g heljdinog brašna
  • 1,5 kašičica soli
  • 7g kvasca
  • 1 kašika meda
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Sjemenke po želji (lan, suncokretove sjemenke, sjemenke bundeve, susam, mljeveni lan…), po dvije kašike, a možete i više
  • 400ml tople vode

Priprema:

Suhe sastojke sastaviti u jednu zdjelu i izmiješati kako bi ih sjedinili, zatim dodati i ostale sastojke i sjediniti kašikom. Smjesa bude malo rijeđa.

Kalup za hljeb premazati maslacem i izliti smjesu u njega. Ostaviti oko pola sata da nadođe. Kada je tijesto nadošlo peći u rerni zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta.

Čačkalicom provjeriti da li je hljeb pečen. Još jedna prednost integralnog hljeba je u tome što se manje suši nego bijeli pa ga možete koristiti nekoliko dana.