Nutricionistica Lee Holmes iz Australije istražila je koja pića uzrokuju najgori mamurluk.
Iako možda ne očekujete, odgovor se krije u pjenušavim alkoholnim pićima. Nutricionistica tvrdi da ugljikov dioksid, koji se nalazi u ovim pićima, izaziva bržu apsorpciju alkohola u krvotok. Zapravo, visok nivo alkohola u krvi djeluje na mozak tako što stimulira GABA receptore, pa se zbog toga kao posljedica javlja mamurluk, odnosno mučnina, povraćanje i migrena, piše Zadovoljna.rs.
I dok se smatra da su žestoka pića najozloglašenija, studija je pokazala da se trećina ljudi brže napije kada konzumira prosecco, šampanjac i druge vrste pjenušavih vina u usporedbi s drugim alkoholom.
“Alkohol se usvaja kroz stanične membrane koje su povezane sa sistemom za probavljanje, a potom ide direktno u krv kroz male krvne puteve”, objašnjava Lee.
Što je brža apsorpcija, količina alkohola u krvi će biti veća, što ujedno utječe na jačinu mamurluka koji se obično javlja sljedećeg dana.
Upravo zato što se prosecco apsorbira brže od drugih pića, on utječe na pojavu mamurluka sljedećeg dana kada se kod većine ljudi javljaju bolovi u glavi, mučnina, osjetljivost na svjetlost i ekstremna suhoća usta.
Međutim, Holmes ističe da na intezitet pijanstva utječe i količina unijetog alkohola.