Proizvođači automobila smišljaju nove načine ostvarivanja sve većih prihoda, a po uzoru na određene servise za koje plaćamo mjesečnu pretplatu, neke opcije u našim automobilima će možda biti dostupne samo onima koji su spremni da je redovno plaćaju.

Ova ideja se već spominje godinama, a neke kompanije su već počele da eksperimentišu sa takvim pretplatama. Mercedes je među prvima ponudio neke dodatne usluge na koje se možete pretplatiti.

Ipak, tek treba da se vidi kako će tržište da reaguje na duže staze jer pojedini analitičari smatraju kako će dio korisnika biti nezadovoljan jer će osjećati da istu stvar plaćaju dva puta – prvi put kada kupuju automobil, a zatim i za korišćenje iste funkcije.

Međutim, kako piše Dnevnik.hr, na ovaj način se otvara mogućnost vlasnicima automobila da plaćaju samo one opcije koje zaista i koriste.

Korišćenje dodatnih funkcija putem pretplate moglo bi da utiče i na početnu cijenu automobila. Primjera radi, početna cijena bi mogla da bude manja, a kada vlasnik nakon nekoliko godina otplati kredit ili lizing, može da aktivira neke funkcije koje do tada nije koristio.

Ideja je da u zavisnosti od usluge mjesečna pretplata bude između 10 i 25 dolara, a na ovaj način proizvođači automobila će imati novi izvor prihoda, jer će na svojim automobilima dodatno zarađivati svaki mjesec.

Japanske kompanije kao što su Lexus, Subaru i Toyota već su počele da naplaćuju mogućnost otključavanja automobila i startovanje motora putem aplikacije, dok u određenim BMW modelima vozači mogu doplatiti za mogućnost automatske aktivacije dugih svijetala.

Bavarska kompanija je takođe razmišljala o naplati korišćenja opcije grijanja sjedišta, ali za sada nisu implementirali ovu pretplatu.

Na ovaj način vlasnici automobila bi grijanje sjedišta mogli da plaćaju samo nekoliko mjeseci tokom zime, kada je ova funkcija jedino i potrebna.

Ford i General Motors već imaju mjesečnu pretplatu za korišćenje asistenta u vožnji na auto-putevima, a prema Business Insideru, Stellantis, Ford i GM očekuju da će do kraja ove decenije od mjesečne pretplate za funkcije u automobilima zarađivati oko 20 milijardi dolara godišnje.