Microsoft je juče uložio skoro 70 milijardi američkih dolara u svoju viziju budućnosti.

Kompanija je jučer ostvarila svoju najveću akviziciju do sada . Kupili su jedan od najvećih studija za razvoj video igara na svijetu – “Activision”. Activision u svom portfelju nudi hit naslove kao što su ” Call of Duy “, ” Candy Crush “, ” World of Warcraft ” i druge.

Prema analitičarima, ova kupovina će stvoriti  tektonski poremećaj na tržištu zabave i video igrica.

Microsoftova Xbox divizija već dugo zaostaje za Sony-jem kada su u pitanju  ekskluzivne igre na konzolama . Ovim potezom Microsoft je cijelu situaciju preokrenuo u svoju korist, a Sonijine dionice su pale za  10% kada je objavljen ugovor .

Međutim,  Xbox nije jedini razlog za ovu kupovinu . Tajna se u budućnosti zove –  Metaverse .

Metaverse – Microsoftova vizija budućnosti

Vjerovatno ste naišli na riječ – Metaverse – nekoliko puta posljednjih mjeseci. Metaverzum je zapravo drugo ime za virtuelnu stvarnost. Ono što ga razlikuje od prethodnih ideja o virtuelnoj stvarnosti je to što su velike tehnološke kompanije i investitori sada podržali ovu ideju. Kao i Facebook, koji je promijenio  ime svoje krovne kompanije u “Meta” , aludirajući na Metaverse.

S obzirom na to da virtuelnim svjetovima trenutno dominiraju igrice, kupovina studija “Activision” samo je odskočna daska za Microsoft da ostvari ovaj cilj.

Nadelov sajt, izvršni direktor Microsofta, govorio je o budućnosti kompanije i Metaverse prošle godine. Budućnost vidi u činjenici da će mnoge kompanije za razvoj softvera moći kreirati različite virtuelne svjetove. Takođe je nazvao Facebookovu viziju Metaverzuma “dobrom idejom”.

Sve ovo ukazuje da je Microsoft spreman ozbiljno uložiti u svoju viziju budućnosti.

Vijest o kupovini podigla je cijene ostalih studija za razvoj igara, pa su akcije studija “Ubisoft Entertainment” skočile za 8,5 odsto, a “Electronic Arts” za 7 odsto, navodi  portal BusinessInsider, piše Nova.rs.