Popularna dječja pjesma Baby Shark postala je prvi video na YouTubeu koji ima 10 milijardi pregleda.

Baby Shark je još u novembru 2020. postao najgledaniji video na popularnoj streaming platformi, a sada je probio i magičnu brojku od 10 milijardi pregleda. Dječja pjesma, koju je osmislila južnokorejska obrazovna kompanija Pinkfong i koju je izvela korejsko-američka pjevačica Hope Segoine, debitirala je 2016. i bila je viralni hit u Aziji, ali se nije ugurala u kolektivnu svijest Amerikanaca sve do 2019.

Od tada je pretvorena u Nickelodeonovu televizijsku emisiju, žitarice, emisiju uživo i poklič Washington Nationalsa tokom njihove sezone osvajanja Svjetske serije u bejzbolu. Čak je u jednom trenutku dospjela i na Billboardovu Top 40 ljestvicu.

Najgledaniji video na YouTubeu prikazuje dvoje prave djece kako demonstriraju ples bebe morskog psa, dok animirani morski pas i njegova porodica, uključujući brkatog djeda morskog psa, mirno plivaju i kasnije pokušavaju uloviti djecu. Ipak, ne uspijevaju i djeca slave svoju sigurnost dok morski psi gledaju izdaleka.

Uspjeh videa bio je donekle slučajan. Naime, 2019. američki izvršni direktor Pinkfonga Bin Jeong rekao je za CNN da kompanija nije očekivala da će isječak postići popularnost koju je postigao. Kako bi proslavili najnoviju “posebnu prekretnicu”, Pinkfong je pozvao djecu iz cijelog svijeta da podijele svoje trenutke plesa s morskim psima s kompanijom, piše Index.hr.