Ukoliko tamni kolutovi ispod očiju nisu uzrokovani manjkom sna ili alergijama, viškom tečnosti ili još nekim problemom organskog porijekla, postoji nekoliko jednostavnih trikova kako da ih se riješite ili da ih ublažite.

Kozmetičari i dermatolozi predlažu da se podočnjacima pozabavite tako što ćete promijeniti navike ili početi da koristite preparate koji će ih ublažiti.

Kreme koje brišu tamne mrlje

Kreme koje sadrže hidrokinon ili kojičnu kiselinu mogu da posvijetle tamne kolutove oko očiju, tako da će podočnjaci skoro izblijedeti. Saveznici u borbi protiv podočnjaka su i kreme s kofeinom koje sužavaju krvne sudove

Promijenite položaj spavanja

Spavanje na boku i stomaku zbog djelovanja gravitacije uzrokuje nakupljanje tečnosti ispod očiju i dovodi do stvaranja podočnjaka. Ako je podočnjak na strani na kojoj spavate veći, to dokazuje da je uzrok njihovog nastanka spavanje na boku. Pokušajte da promijenite položaj spavanja, probajte da spavate na leđima i da stavite malo veći jastuk pod glavu.

Pokrijte tamne podočnjake šminkom

Skrivanje tamnih podočnja korektorom ima veći efekat nego što mislite, kažu šminkeri. Odaberite korektor koji odgovara vašoj boji tena pa ga nanesite od unutrašnjih uglova oka prema spolja. Za manje izražene podočnjake možete da koristite tečni, a za tamnije korektor u stiku.

Hladnoća pomaže kod smanjenja podočnja

Natečenost oko očiju smanjiće i kašika koju ste ohladili u zamrzivaču, pa je prislonili na podočnjake,  kriške krastavaca, rashlađene kesice čaja ili paketići smrznutog povrća, ako ih stavite ispod očiju. Tajna nije u čudotvornim moćima krastavaca ni čaja, nego u hladnoći koja smanjuje otoke ispod očiju.