Tokom rada postoji mnogo toga što zamara mozak – sastanci, komplikovani zadaci koje treba obaviti što prije i što bolje! Fokus je neophodan za rješavanje tih poslova, ali vijuge ponekad jednostavno “odbijaju poslušnost”. To se obično dešava nakon pauze za ručak, kada većina nas dobije želju da malo odspava.

Ipak, postoje određene namirnice koje će vam ponovno aktivirati mozak i omogućiti vam da uspješno dovršite radni dan.

Šest namirnica koje vraćaju fokus

#1 Kafa 

Pića s kofeinom efikasan su način za brzu aktivaciju moždanih vijuga. Nedostatak kafe je taj što ipak ima samo kratkotrajan efekt. Nadalje, ako pretjerate, otvarate vrata cijelom nizu zdravstvenih problema, od glavobolja do tjeskobe. Zato je najbolje da pričekate s kafom dok vam ona zaista ne zatreba. Umjesto kafe možete piti zeleni čaj, koji će vašem tijelu dati sporiji i kontrolisaniji priliv kofeina, a sadrži i antioksidanse koji su dobri za mozak i tijelo. Osim kafe i zelenog čaja, tamna čokolada i određeni energetski napici mogu dati sličan efekt.

#2  Riba

Riba je odlična za smanjivanje krvnog pritiska, smanjuje šansu za infarkt i smanjuje rizik od nekih bolesti poput Alzheimera i artritisa. Uz sve to, riba potiče i rad mozga. Pune su Omega-3 masnih kiselina i dobre su za generalno zdravlje mozga. Kao bonus, konzumacija ribe može poboljšati i vašu memoriju.

#3 Orašasti plodovi

Želite bolju koncentraciju i općenito bolje zdravlje? Orašasti plodovi su odlična opcija, a bademi su najbolji izbor. Iako će bademi pomoći i sami, možete biti kreativni i kombinovati ih s ostalom hranom koja poboljšava koncentraciju.

#4 Bobice

Ako morate dodati samo jednu namirnicu svojoj kancelarijskoj hrani, neka to budu bobice. Dokazano su zdrave za cijelo tijelo, a posebno za mozak. Nakon pauze za ručak pojedite šaku bobica i vratite fokus. Najbolje će djelovati borovnice, ali ni ostale nisu puno lošiji izbor.

#5 Soja

Proizvodi od soje poput tofua sadrže visok nivo triptofana i serotonina, neurotransmitera koji su izravno povezani s poboljšanom funkcijom i fokusom mozga. Dakle, razmislite o tome da jedan dan na poslu ručate proizvode od soje, vaš mozak će vam biti zahvalan.

#6 Kurkuma

Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, može poboljšati rad mozga. Neurotrofni moždani faktor (BDNF) odgovoran je za velik dio zdrave funkcije vašeg mozga, a kurkumin zapravo pomaže u povećanju njegove razine. Manjak BDNF-a povezan s raznim stanjima, uključujući depresiju i Alzheimerovu bolest. Dodavanje više kurkume hrani zato može pomoći u uklanjanju moždanih blokada do ozbiljnijih zdravstvenih stanja kao što je Alzheimer, piše Healthista.