Insistiranje na tome da voće i povrće na trpezi bude ne samo raznovrsno već i zastupljeno po bojama, ima svoje razloge. Svaka boja, naime, ima čitav spektar djelovanja na organe i organizam u cjelini, ističu stručnjaci.

* Zeleni brokoli, spanać, salata, grašak, kelj, jabuke i kruške, primjera radi, jačaju imunitet. Obiluju zelenim hlorofilom koji štiti od kancerogenih bolesti, dok je folna kiselina izuzetno važna za rast i regeneraciju ćelija. Za trudnice je od posebne važnosti, jer utiče na zdrav i pravilan razvoj nervnog sistema ploda. Na kraju, ne manje važno, zeleno ublažava ljubavnu bol, a daje snagu i nadu za nove početke.

* Ljubičasto, plavo i crno voće i povrće djeluju smirujuće i štite srce, pa su patlidžani, grožđe, borovnice, šljive i sveže smokve pravi izbor. Ljubičaste i plave vrste su snažni antioksidansi. Istovremeno snižavaju holesterol i krvni pritisak, podstiču bolji protok krvi, rad kapilara, djeluju antibakterijski i protivupalno, podstiču proizvodnju insulina i smanjuju izlučivanje histamina. Uz to, opuštaju i smiruju, naročito u slučaju agresivnosti i razdražljivosti.

* Crveni paradajz, paprika, malina, jagoda i višnja štite od karcinoma i podstiču na aktivnost. Bogatstvom likopena neutrališu slobodne radikale koji uništavaju ćelije organizma. Snižavaju holesterol i podstiču bolji protok krvi, pa tako sprječavaju nastanak arteroskleroze i bolesti srca. Štite vezivno tkivo i kožu oštećenu sunčanjem, a podstiču i na aktivnost i stvaralaštvo.

* Narandžasto i žuto štite od UV zračenja, ali i depresije. Zato šargarepu, breskvu, žute paprike, bundevu, ananas i pomorandžu treba što više jesti u svako doba. Plodovi u ovoj boji korisni su u borbi protiv slobodnih radikala, jačaju imunitet i štite od infarkta. Osim toga, čuvaju ćelije kože od prevremenog starenja, jačaju nerve i vraćaju narušenu emotivnu ravnotežu. Žuto je dobro i za bolju koncentraciju.

Izvor: Novosti.rs