Popularni slatki namaz od lješnika Nutela, definitivno vole sve generacije. Prvi put se na tržištu Nutela pojavila 1964. godine, kada je svojim ukusom osvojila Evropu. Logo koji je tada nastao koristi se i danas.

Svjetski dan Nutele obilježava se 5. februara, to je namaz koji je danas širom svijeta jedan od najpopularnijih “slatkih grijehova” za sve ljubitelje čokolade.

Glavni sastojak, lješnik, je tipični proizvod pokrajine Pijemont iz koje potiče porodica Ferero.

Prije Nutele koristila se „Superkrema”, napravljena 1951. godine. Pjetar Ferefo je 1946. godine napravio proizvod koji je nazvao „Paste Gianduje”, kada je i osnovao kompaniju nazvanu „Ferero”.

Prva Nutela iz fabrike porodice Ferero u Albi, u Pijemontu, izašla je 20. aprila 1964. Proizvod je porodici donio odličan uspjeh i ostao vrlo popularan sve do danas.

Tačan sadržaj proizvoda je strogo čuvana tajna firme Ferero. Prema oznaci sa ambalaže, glavni sastojci Nutele su šećer, različita biljna ulja, lješnici i kakao (ovi sastojci čine samo 20 odsto proizvoda).

Nutelin recept nije isti u svim zemljama. Npr. u Italiji ona sadrži manje šećera od one proizvedene u Francuskoj.

Prodaje se kao krema od lješnika jer po italijanskom zakonu nema dovoljnu koncentraciju kakaa da bi bila čokoladna krema.

U Italiji je Nutela postala kulturni i društveni fenomen. O njoj su napisane mnoge knjige, a važan je predmet i u filmu Bjanka, italijanskog reditelja Nanija Moretija.

Nutela je vrlo popularna i u ostatku Evrope, u Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, Turskoj, Singapuru, Brazilu i Južnoj Africi, najviše kod djece i mladih. Manje je popularna u SAD-u, gdje je taj proizvod bio samo skupi uvoz sve do 2000-ih.