Pročitajte osam razloga zašto bi trebali uključiti banane u svakodnevnu ishranu. Ili sve što niste a trebate znati o omiljenom voću većine stanovništva na planeti.

Odličan dodatak prehrani

Banane su bogate vitaminima B6 i B12, dok je nivo natrija izuzetno nizak, što ih čini savršenim dodatkom prehrani. Također sadrže magnezij i kalij zajedno sa saharozom, fruktozom, glukozom…

Pomažu u odvikavanju od pušenja 

Navodno, dva B vitamina koja se nalaze u banani pomažu kod povlačenja nikotinske ovisnosti.

Povećava nivo šećera u krvi

Šećer, fruktoza i glukoza ulaze u krvotok ubrzano, tako da vam i samo jedna banana može jako brzo povećati nivo šećera u krvi.

Odlična za dijetu

Prosječna banana ima manje od 100 kalorija, a uz čašu vode, može vas poprilično dobro zasititi. Učinak jedne banane na šećer i proteine u krvi traje i do dva sata. To je čini savršenom zamjenom za užinu bogatu kalorijama.

Pomaže u probavi

Pomoć pri probavi: U poznatoj BRAT dijeti banana je slovo B. Ova dijeta se preporučuje djeci sa lošom probavom, a pored banane, sastoji se od riže, soka (umaka) od jabuke i tosta. Važno je napomenuti da se ova dijeta ne preporučuje na duži period vremena, jer u sebi ne sadrži dovoljno proteina.

Idealna za sportsku ishranu

Kalij i magnezij čine bananu savršenom sportskom hranom za sve one koji pate od grčeva. Banana će, nakon napornog trčanja ili vožnje biciklom, smanjiti grčeve mišića u roku od petnaest minuta.

Šta banana sadrži?

Prosječna banana sadrži 1g proteina, 3g vlakana, 27g ugljikohidrata, 4g šećera, 43mg magnezija, a možda i najvažnije od svega, 460mg kalija.

I ovo morate znati

Nakon što ste pojeli bananu ne bacajte koru, jer čak i nju možete iskoristit. Budući da je kora takođe puna kalija može se koristiti za smanjenje bora oko očiju. Trljanje unutrašnjeg dijela kore ispod i oko očiju može smanjiti bore i podočnjake. Također može smanjiti svrbež i oticanje koje je nastalo ujedom kukaca. Malo natrljajte koru na ugriz, i svrab bi trebao ukoro proći. Još jedna korist je u vrtlarstvu. Ruže cvjetaju u kaliju, i sve što treba da učinite je da isitnite koru od banane i s vremena na vrijeme pospete oko ružinog grma.