Razlika između prosječnog i dobrog jela od junetine krije se u nekoliko malih kuharskih tajni, ali prevenstveno u vremenu pripreme.
Juneće meso se mora nekoliko sati krčkajući na šporetu u kakvom saftu i gulašu ili u pećnici u obliku pečenja.
Takva je i priča s junećim rebrima.
Termička obrada juneći rebara mjeri se u satima, ali ne i vrijeme kuhara provedeno u kuhinji. Dok se rebra polako peku u pećnici, ispuštajući fine sokove, vi možete voditi brigu o nekim drugim stvarima. Na primjer, koga ćete pozvati na ovaj divan ručak.
Kako se pripremaju, otkrivaju na stranici volim-meso.hr.
Za ovaj recept koristite duboki lonac s poklopcem koji smijete staviti u pećnicu. Ako nemate takav lonac, koristite duboku tavu ili vatrostalnu posudu s poklopcem.
Komade junećeg rebra s kostima posolite i popaprite sa svih strana.
Stavite ih na zagrijano ulje te ih pecite nekoliko minuta sa svih strana. Dovoljno da meso dobije zapečenu koricu.
Za to vrijeme nasjeckajte ljubičasti luk, stabljiku lista celera i mrkvu na kocke veličine 1 centimetar.
Kada je meso pečeno sa svih strana, odložite ga na tanjur. Na ulje u tavi u kojoj su se pekla rebra stavite nasjeckani luk, celer i mrkvu.
Dinstajte sve namirnice desetak minuta dok ne postanu mekane.
Dodajte grubo narezani češnjak i sjeckanu svježu rajčicu i nastavite dinstati sve namirnice dodatnih nekoliko minuta. Zalijte ih vinom i pustite kratko da se vino reducira (ispari).
Dodajte pasiranu rajčicu i temeljac te po potrebi i želji sve začinite. Promiješajte i dovedite do vrenja.
Kada umak zavrije vratite u njega komade junećeg rebra i potopite ih u umaku. Poklopite lonac poklopcem i stavite sve peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva.
Juneća rebra pecite barem 2 sata, ali slobodno ih pecite i duže ako imate vremena. Što se meso duže termički obrađuje na ovaj način to će jelo biti ukusnije, a meso mekše.
Pred kraj pečenja maknute poklopac i podignite meso na vrh kako bi se zapeklo i dobilo koricu. Nastavite ga peći dodatnih 30 minuta.
Kada je meso gotovo i ako želite dodatno zgusnuti umak to možete učiniti s dodavanjem malo škrobnog brašna u umak.
Za pire od cvjetače skuhajte cvjetaču u posoljenoj kipućoj vodi. Kuhanu cvjetaču ocijedite i dodajte u električnu sjeckalicu uz krem sir. Usitnjavajte krem sir i cvjetaču sve dok ne dobijete zadovoljavajuću konzistenciju pirea.
Na tanjur stavite pire od cvjetače, a preko njega narezana juneća rebra prelivena umakom.