Naslovnica LIFESTYLE LJUBIMCI Kako usrećiti svog psa ove jeseni?

Kako usrećiti svog psa ove jeseni?

702
0

Jesen ima svoje loše strane kad su psi u pitanju – od kraćih dana (manje igre) do hladnijeg vremena. No nije sve sivo. Jesen ima i svoje prednosti

Briga za dlaku

Sezonsko mijenjanje dlake vjerojatno nije omiljena stvar vlasnicima, no tu se ne može ništa. Najbolje je da počnete redovito i strpljivo četkati svog psa. Povremene kupke također nisu naodmet.

Pokušajte ne gledati četkanje svog psa kao obavezu već kao priliku za povezivanje i bliskost. Nagradite ga ako je miran kako bi povezao slastice s četkanjem i kupkama.

Obroci

Zdrav pas sretan je pas, a dobra hrana jedan je dio očuvanja zdravlja ljubimca. Prehrana pasa ne svodi se na punjenje zdjelice suhom hranom.

Nemojte psu puniti zdjelicu svaki put kad vidite da je prazna. Pobrinite se da znate koliko ljubimac ima kilograma i koja mu je idealna težina. Nemojte mu davati ostatke sa stola baš svaki dan i pazite što mu dajete kad je u pitanju ljudska hrana jer su neke namirnice opasne za pse.

Ukratko, informirajte se kako najbolje hraniti svog psa, a on će vam nesumnjivo biti zahvalan s obzirom na to da kod životinja ljubav definitivno ide preko želuca.

Jesensko spremanje

S obzirom na to da nisu baš sve igračke bezopasne, pobrinite se da nemate nekakve takve u njegovoj zbirci. Ništa oštrih rubova nije dobra ideja, ni igračke na užetu. Izbjegavajte sve što bi pas mogao progutati.

Igračke na baterije ne bi se trebale ostavljati sa psom nasamo. Najpametnije je imati nekoliko potpuno sigurnih igračka za koje znate da ih ljubimac voli nego brdo različitih stvari s kojima se rijetko igra.

Zajedničko vrijeme

Dolaskom hladnijih dana, većina nas bit će češće kod kuće, a ponekad je vani jednostavno toliko ružno vrijeme da nemamo izbora nego ne izvesti psa u šetnju. To ne znači da ne možete provesti vrijeme sa svojim psom. S obzirom na to da ste već odvojili vrijeme za šetnju svog ljubimca, igrajte se s njim.

Naučite svog psa da traži određene predmete (uz pomoć mirisa i slastica) pa ih sakrijte po kući kako bi ljubimac vježbao njuh ili ga jednostavno naučite da vam vraća neku igračku nakon što ste je bacili.

Naravno, ne morate biti aktivni s psom. Možete se podjednako lako izležavati i maziti s njim.

Priprema za blagdane

Iako možete svom psu kupiti neki poklon za blagdane, nismo na to mislili. Ono što smo imali na umu je poučavanje nekoliko jednostavnih naredaba kako biste bili sigurni da nećete imate nepredviđenih problema jednom kad počne blagdanska gungula.

Vaš pas bi trebao znati mirno čekati na vratima (i ne skakati na nikoga), uvijek doći kad ga se zove i uvijek ispustiti što god mu je u ustima kad mu to naredite. Također ga je mudro naučiti i da ne žica.

Jednom kad ljubimac savlada navedene stvari, bit će vam lakše imati goste, a i on će biti zadovoljniji.

Izvor: tportal.hr