​Mrkva je veoma zastupljena namirnica u kuhinji.

Domaćice je koriste kao dodatak raznim jelima, poput supe, pilava, graha… Međutim, pored toga što obogaćuje jela, mrkva je vrlo zdrava.

Mrkva je odličan izvor vitamina A, ali i vitamina C i K1, B6, kao i kalcijuma, gvožđa, biotina i luteina, piše “Webmd”.

Postoje brojni razlozi zbog kojih bi trebalo da jedete mrkvu, a mi smo izdvojili top četiri.

Bogat izvor dijetetskih karotenoida

Mrkva je bogata biljnim jedinjenjima zvanim karotenoidi. Naime, ova jedinjenja se akumuliraju u korijenu; oko 80 odsto karotena u mrkvi je vrsta koja se zove beta-karoten i često se naziva provitamin A jer ga u crijevima pretvaramo u vitamin A.

Karotenoidi igraju važnu ulogu kada je riječ o vidu, a takođe pomažu i u održavanju dobrog funkcionisanja imunog sistema i u održavanju izgleda kože, piše “Bbcgoodfood”.

Čuva srce i pomaže u regulaciji holesterola

Mrkva sadrži vlakna i vitamin C, a oba pomažu u smanjenju nivoa holesterola. Takođe, vjeruje se da vlakna i vitamin C pomažu i kada je zdravlje srca u pitanju. Međutim, veliki dio istraživanja je rađen na životinjama, te je potrebno mnogo više studija kako bi se ovo utvrdilo.

Dobra je za mršavljenje

Sa malo kalorija i dobrim izvorom vlakana, istraživanja sugerišu da uključivanje povrća poput mrkve u ishranu pomaže kada je riječ o sitosti. Ipak, neki planovi ishrane savjetuju da osobe izbjegavaju šargarepu, jer sadrži i ugljene hidrate.

Međutim, ovim se ignorišu druge zdravstvene prednosti mrkve i činjenica da, kada se jede u cijelom obliku, struktura, vlakna i visok sadržaj vode u mrkvi pomažu u suzbijanju apetita.

Poboljšava rad crijeva

Studija na ženama koje su jele dovoljno mrkve da obezbjede 15 grama vlakana dnevno, tokom perioda od tri nedjelje, pokazala je da su vlakna veoma fermentabilna.

Studije takođe potvrđuju da ovo povrće ima prebiotičku ulogu, što znači da su vlakna mrkve dobar izvor goriva za korisne bakterije u crijevima. Mnoge od ovih crijevnih bakterija proizvode kratkolančane masne kiseline koje imaju koristi ne samo za crijeva, već i za sveukupno zdravlje, prenosi Telegraf.