Masna jetra sve je češći problem brojnim ljudima zbog nezdrave prehrane i dugotrajnog sjedenja.

Nutricionisti su napravili praktičan sedmodnevni jelovnik sa tri obroka dnevno, fokusiran na zdrave namirnice koje potpomažu regeneraciju jetre.

Opšte smjernice su: potpuno izbjegavanje alkohola, čak i u minimalnim količinama, manji, redovni obroci, bez prejedanja, puno vode, blaga kafa. Fokus je na povrću, masnoj ribi, integralnim žitaricama, zdravim mastima i laganim proteinima.

Izbjegavajte prženu i masnu hranu, crveno meso, slatkiše, pekarske proizvode, gazirana pića i brzu hranu.

Dan 1

Doručak: zobene pahuljice s vodom, uz dodatak kašičice mljevenog lana, nekoliko kolutova banane i malo cimeta.

Užina: jabuka ili kruška.

Ručak: pečeni losos ili skuša s miješanom salatom od špinata, rikole, maslinovog ulja i limuna.

Večera: supa od brokule i kuvana tikvica, uz mali integralni hljeb.

Dan 2

Doručak: omlet od dva bjelanjka i jednog cijelog jaja sa špinatom i paradajzom.

Užina: šaka oraha.

Ručak: piletina kuvana ili pečena u rerni, uz karfiol kuvanu na pari i zelenu salatu.

Večera: salata od naribane cikle s limunom i kašičicom maslinovog ulja, uz malo posnog sira.

Dan 3

Doručak: smoothie od šake špinata, pola banane, pola jabuke, kašičice lana i vode.

Užina: 2–3 marelice ili breskva; zimi 2 suve marelice bez šećera.

Ručak: grah kuhan u vodi, s dodatkom svježeg peršuna.

Večera: pečena tikvica i kuvana brokula uz nekoliko kapi limunovog soka.

Dan 4

Doručak: integralni tost s avokadom i nekoliko kapi limuna.

Užina: jogurt s probioticima.

Ručak: file oslića ili pastrmke, kuvani krompir i salata od kupusa.

Večera: povrtna supa (mrkva, tikvica, brokula, malo riže) kuvana na vodi.

Dan 5

Doručak: proso kuvan na vodi, sa kašičicom meda i nasjeckanim bademima.

Užina: narandža.

Ručak: grašak kuhan na vodi s dodatkom mrkve, uz komad integralnog hljeba.

Večera: salata od krastavca i paradajza s jednim kuvanim jajetom.

Dan 6

Doručak: kaša od heljde s malo borovnica; ako nema borovnica može jabuka.

Užina: šaka badema.

Ručak: ćureći file s brokulom kuhanom na pari i nekoliko kapi limuna.

Večera: varivo od tikvica i mrkve s malo maslinovog ulja dodatog nakon kuhanja.

Dan 7

Doručak: grčki jogurt (2% m.m.) sa kašičicom lana i nekoliko malina.

Užina: kivi ili jabuka.

Ručak: rižoto s povrćem (riža, tikvica, mrkva, peršin, kašičica maslinovog ulja).

Večera: pečena cvekla s rikolom i kašičicom maslinovog ulja.

Dodatne preporuke

Svaki dan popiti 1–2 šoljice zelenog čaja, to pomaže u smanjenju upale i masnoće u jetri. Barem jednom dnevno uključiti porciju brokule, karfiola ili cevkle. Ovo povrće je posebno učinkovito u čišćenju jetre od toksina. Omega-3 masne kiseline konzumirati 2–3 puta sedmično, najbolje iz lososa, skuše ili sardina. Alkohol u potpunosti izbjegavati najmanje 3–6 mjeseci, jer čak i male količine usporavaju oporavak jetre.

Ovaj jelovnik je namijenjen održavanju zdrave funkcije jetre i smanjenju masnoće u organu kroz prirodne, lako probavljive i nutritivno bogate obroke koji mogu značajno pridonijeti zdravlju jetre.