Masna jetra sve je češći problem brojnim ljudima zbog nezdrave prehrane i dugotrajnog sjedenja.
Nutricionisti su napravili praktičan sedmodnevni jelovnik sa tri obroka dnevno, fokusiran na zdrave namirnice koje potpomažu regeneraciju jetre.
Opšte smjernice su: potpuno izbjegavanje alkohola, čak i u minimalnim količinama, manji, redovni obroci, bez prejedanja, puno vode, blaga kafa. Fokus je na povrću, masnoj ribi, integralnim žitaricama, zdravim mastima i laganim proteinima.
Izbjegavajte prženu i masnu hranu, crveno meso, slatkiše, pekarske proizvode, gazirana pića i brzu hranu.
Dan 1
Doručak: zobene pahuljice s vodom, uz dodatak kašičice mljevenog lana, nekoliko kolutova banane i malo cimeta.
Užina: jabuka ili kruška.
Ručak: pečeni losos ili skuša s miješanom salatom od špinata, rikole, maslinovog ulja i limuna.
Večera: supa od brokule i kuvana tikvica, uz mali integralni hljeb.
Dan 2
Doručak: omlet od dva bjelanjka i jednog cijelog jaja sa špinatom i paradajzom.
Užina: šaka oraha.
Ručak: piletina kuvana ili pečena u rerni, uz karfiol kuvanu na pari i zelenu salatu.
Večera: salata od naribane cikle s limunom i kašičicom maslinovog ulja, uz malo posnog sira.
Dan 3
Doručak: smoothie od šake špinata, pola banane, pola jabuke, kašičice lana i vode.
Užina: 2–3 marelice ili breskva; zimi 2 suve marelice bez šećera.
Ručak: grah kuhan u vodi, s dodatkom svježeg peršuna.
Večera: pečena tikvica i kuvana brokula uz nekoliko kapi limunovog soka.
Dan 4
Doručak: integralni tost s avokadom i nekoliko kapi limuna.
Užina: jogurt s probioticima.
Ručak: file oslića ili pastrmke, kuvani krompir i salata od kupusa.
Večera: povrtna supa (mrkva, tikvica, brokula, malo riže) kuvana na vodi.
Dan 5
Doručak: proso kuvan na vodi, sa kašičicom meda i nasjeckanim bademima.
Užina: narandža.
Ručak: grašak kuhan na vodi s dodatkom mrkve, uz komad integralnog hljeba.
Večera: salata od krastavca i paradajza s jednim kuvanim jajetom.
Dan 6
Doručak: kaša od heljde s malo borovnica; ako nema borovnica može jabuka.
Užina: šaka badema.
Ručak: ćureći file s brokulom kuhanom na pari i nekoliko kapi limuna.
Večera: varivo od tikvica i mrkve s malo maslinovog ulja dodatog nakon kuhanja.
Dan 7
Doručak: grčki jogurt (2% m.m.) sa kašičicom lana i nekoliko malina.
Užina: kivi ili jabuka.
Ručak: rižoto s povrćem (riža, tikvica, mrkva, peršin, kašičica maslinovog ulja).
Večera: pečena cvekla s rikolom i kašičicom maslinovog ulja.
Dodatne preporuke
Svaki dan popiti 1–2 šoljice zelenog čaja, to pomaže u smanjenju upale i masnoće u jetri. Barem jednom dnevno uključiti porciju brokule, karfiola ili cevkle. Ovo povrće je posebno učinkovito u čišćenju jetre od toksina. Omega-3 masne kiseline konzumirati 2–3 puta sedmično, najbolje iz lososa, skuše ili sardina. Alkohol u potpunosti izbjegavati najmanje 3–6 mjeseci, jer čak i male količine usporavaju oporavak jetre.
Ovaj jelovnik je namijenjen održavanju zdrave funkcije jetre i smanjenju masnoće u organu kroz prirodne, lako probavljive i nutritivno bogate obroke koji mogu značajno pridonijeti zdravlju jetre.




