Zdravlje srca ključno je za opšte zdravlje organizma, a način ishrane igra važnu ulogu u očuvanju funkcije srca i krvnih sudova. Redovno konzumiranje voća i povrća bogatog hranjivim tvarima može značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti, povišenog krvnog pritiska i holesterola.
Ako želite poboljšati zdravlje srca, donosimo vam šest vrsta voća i povrća koje bi trebalo da uključite u ishranu svake sedmice.
1. Bobičasto voće – mala voćka za veliko zdravlje
Borovnice, maline i jagode bogate su antioksidansima, posebno flavonoidima, koji smanjuju upale, poboljšavaju funkciju krvnih sudova i snižavaju krvni pritisak. Osim toga, sadrže vlakna koja pomažu u regulaciji holesterola i šećera u krvi.
Najbolje ih je konzumirati svježe, kao užinu, dodatak smutijima, žitaricama ili jogurtu.
2. Avokado – zdrave masti za snažno srce
Avokado je odličan izvor monozasićenih masti koje smanjuju loš holesterol (LDL) i povećavaju dobar (HDL) holesterol. Takođe sadrži kalijum, važan za kontrolu krvnog pritiska, i vlakna koja podržavaju zdravlje srca i probavu.
Možete ga jesti u salatama, kao namaz, u smutiju ili pripremiti poznati guacamole.
3. Jabuke – jednostavan saveznik zdravlja
Jabuke su bogate vlaknima, posebno pektinom, koji pomaže u snižavanju holesterola. Takođe sadrže vitamin C i antioksidanse korisne za funkciju srca.
Idealne su za užinu, mogu se dodavati u salate, smutije ili peći s cimetom kao zdrav desert.
4. Zeleno lisnato povrće – prava riznica hranjivih tvari
Špinat, kelj, blitva i peršun bogati su vitaminima, mineralima i vlaknima. Ove namirnice sadrže magnezijum, kalijum i folnu kiselinu, koji podržavaju normalan krvni pritisak i zdravlje krvnih sudova.
Lisnato povrće možete dodavati u salate, smutije, supe ili koristiti kao prilog.
5. Paradajz – crvena zaštita za vaše srce
Paradajz je odličan izvor likopena, snažnog antioksidansa koji smanjuje upale i štiti srce. Sadrži i vitamin C, kalijum i vlakna, a konzumacijom paradajza smanjuje se rizik od srčanih bolesti.
Može se jesti sirov, u salatama, umacima ili pečen uz maslinovo ulje, što poboljšava apsorpciju likopena.
6. Brokula – povrće koje čuva krvne sudove
Brokula je bogata vlaknima, vitaminima i mineralima korisnim za zdravlje srca. Posebno je značajan njen sadržaj vitamina K i sulforafana, koji pomažu u smanjenju krvnog pritiska i zaštiti krvnih sudova.
Najbolje je jesti kuhanu na pari, pečenu, u supama, salatama ili kao prilog.




