Ljeto je godišnje doba koje nas mami raznim slatkim iskušenjima – od kugli sladoleda na plaži, ohlađenih voćnih kolača, ledenih kafa, pa sve do sokova iz frižidera koji nas osvežavaju na prvi gutljaj. Prirodno je da posegnemo za slatkim kada su temperature visoke, ali pitanje je: koliko je zapravo previše?

Šećer i vrućina – kombinacija koja može biti problematična

Visoke ljetne temperature same po sebi opterećuju organizam, a kada dodamo i veće količine šećera, tijelo može reagovati na razne načine. Stručnjaci upozoravaju na nekoliko čestih posljedica:

dehidratacija – jer šećer ubrzava gubitak tečnosti,

oscilacije šećera u krvi – što izaziva umor, pospanost i razdražljivost,

povećan apetit – šećer stvara začarani krug želje za još više slatkiša.

Nutricionisti savjetuju da odrasle osobe unesu najviše 25 grama dodatog šećera dnevno (otprilike jedna puna kašika), dok djeca treba da unose još manje.

Gdje se šećer najčešće krije tokom ljeta?

Mnogi misle da šećer dolazi isključivo iz kolača i čokolade, ali on je „skriven“ u brojnim napicima i desertima koje svakodnevno konzumiramo:

gazirani sok (1 limenka) – do 35 g šećera,

sladoled (2 kugle) – 20–25 g,

voćni jogurt – 15–20 g,

ledena kafa sa dodacima – često preko 30 g.

Kada se sve sabere, lako možemo preći preporučenu dnevnu granicu bez da toga budemo svjesni.

Treba li potpuno izbaciti slatkiše?

Dobra vijest je da odgovor glasi – ne! Nema potrebe za strogim zabranama, već je ključno napraviti zdraviji izbor. Ljeto je idealno vrijeme da se zasladimo prirodnim namirnicama koje rashlađuju i pune energijom:

sezonsko voće – lubenica, breskve, borovnice i smokve su prirodno slatke i bogate vodom,

domaći ledeni deserti – smrznuti jogurt sa svježim voćem, čia puding sa bademovim mlijekom ili domaći ledeni čaj bez dodatog šećera,

crna čokolada – u manjim količinama može zadovoljiti želju za slatkim, a sadrži i zdrave antioksidanse.

Kako pametno uživati u slatkišima?

Umjesto da slatkiše koristimo kao način da se rashladimo ili pobijedimo dosadu, bolje je da posegnemo za vodom, laganim kretanjem i zdravim međuobrocima. Kada ipak poželimo nešto slatko, važno je da izaberemo mudro i da znamo gdje je granica.

Drugim riječima – uživajte u slatkišima, ali sa mjerom. Tako ćete sačuvati energiju, izbjeći nepotrebni umor i razdražljivost, a vaše tijelo će vam biti zahvalno.