Pelud, poznata i kao pčelinja pelud, pravo je malo čudo prirode. To su sitna zrnca koja pčele marljivo skupljaju s cvjetova, a zatim ih obogaćuju vlastitim enzimima. U biljnom svijetu pelud označava početak novog života, dok je za ljude ona jedan od najkoncentriranijih izvora hranjivih tvari koje priroda može ponuditi.
Svako zrnce peludi sadrži izuzetno bogatu mješavinu – proteine, vitamine B kompleksa, minerale poput željeza, cinka i magnezija, antioksidanse te esencijalne masne kiseline. Zbog tog nutritivnog bogatstva, pelud je od davnina na glasu kao prirodni eliksir zdravlja, energije i vitalnosti.
Zašto je dobro namakati pelud?
Namakanje peludi u toploj vodi, mlijeku ili biljnom napitku pomaže da se iz nje oslobode vrijedni hranjivi sastojci. Naime, svako zrnce ima čvrstu zaštitnu ovojnicu koja otežava probavu. Kada se pelud namoči, ta ovojnica omekšava, pa tijelo mnogo brže i učinkovitije apsorbira vitamine, minerale i enzime.
Preporučuje se konzumacija 1–2 kašičice dnevno, najbolje ujutro, kako bi se iskoristila njena sposobnost da pruža dugotrajnu energiju i podrži mentalnu koncentraciju tokom dana.
Hrana za mozak i nervni sistem
Pelud je izvanredan saveznik zdravlja mozga zahvaljujući vitaminima B1, B2, B6 i B12, koji direktno podržavaju rad nervnih stanica. Ovi vitamini poboljšavaju koncentraciju, povećavaju mentalnu izdržljivost i pomažu u bržem oporavku od mentalnog umora.
Magnezijum koji se nalazi u peludi smanjuje posljedice stresa, dok antioksidansi štite moždane ćelije od oksidativnog oštećenja. Redovna konzumacija posebno se preporučuje studentima, osobama koje rade zahtjevan mentalni posao i svima koji prolaze kroz stresne periode.
Sveobuhvatne koristi za tijelo
Osim što hrani mozak, pelud djeluje i na cijeli organizam:
jača imunitet i povećava otpornost na infekcije
ubrzava regeneraciju mišića i tkiva
poboljšava rad jetre i pomaže u njenoj detoksikaciji
smanjuje umor i ubrzava oporavak nakon bolesti
potiče metabolizam i poboljšava zdravlje probavnog sistema
Prirodni saveznik ljepote i mladolikosti
Zahvaljujući visokom udjelu flavonoida, vitamina C i antioksidansa, pelud ima snažan anti-age efekt. Usporava starenje kože, jača kosu i nokte te potiče prirodnu obnovu stanica. Rezultat redovne upotrebe često su sjajnija kosa, čišća i zategnutija koža te veća elastičnost tkiva.
Kako uvrstiti pelud u svakodnevnu ishranu?
Pelud je vrlo jednostavno dodati u svakodnevne obroke:
pomiješati u jogurt, smoothie ili zobene pahuljice
posuti po svježem voću ili domaćoj granoli
pomiješati s medom i napraviti prirodni “energetski gel”
namočiti u vodi ili biljnom napitku preko noći
Važna napomena
Osobe alergične na pčelinje proizvode, trudnice i dojilje trebaju se posavjetovati s ljekarom prije uvođenja peludi u ishranu.




