Onaj ko je ikada iskusio migrenu zna da se ne radi o običnoj glavobolji, već o iscrpljujućem neurološkom poremećaju koji može potpuno poremetiti svakodnevni život. Migrena je praćena izuzetno jakim bolom, a često joj prethode ili je prate simptomi poput mučnine, povraćanja, bledila, znojenja, vrtoglavice i potpune iscrpljenosti organizma. Napad može trajati od nekoliko sati do čak nekoliko dana, a intenzitet bola ponekad je toliko jak da onemogućava obavljanje i najjednostavnijih aktivnosti.

Iako naučnici još uvijek ne mogu sa sigurnošću reći šta tačno uzrokuje migrene, poznato je da određeni faktori i navike mogu biti okidači. Statistike pokazuju da od migrena pate milioni ljudi širom svijeta, pri čemu su žene osjetno pogođenije od muškaraca. Pored stresa, hormonalnih promjena i vremenskih uslova, veliki uticaj može imati i ishrana. Neke namirnice i pića, kod određenih osoba, direktno izazivaju ili pojačavaju napad migrene. Ipak, treba imati na umu da je reakcija na hranu individualna – ono što kod jedne osobe izaziva migrenu, kod druge možda neće imati nikakav efekat.

Stručnjaci savjetuju da, ukoliko često patite od jakih glavobolja, vodite dnevnik ishrane kako biste lakše uočili koji proizvodi mogu biti potencijalni okidači. U nastavku su namirnice koje su najčešće povezane s izazivanjem migrene.

1. Alkohol (posebno crveno vino)
Prema iskustvu migrenoznih pacijenata, alkohol je jedan od najčešćih okidača glavobolja, a crveno vino se izdvaja kao najproblematičnije. Čak 75% oboljelih navodi da im upravo ova vrsta alkohola izaziva napad. Alkohol uz to doprinosi dehidraciji, što dodatno povećava rizik od migrene.

2. Čokolada
Iako omiljena mnogima, čokolada sadrži i kofein i beta-feniletilamin – kombinaciju koja kod nekih ljudi može potaknuti glavobolju.

3. Kafa
Umjerena količina kofeina kod nekih osoba može pomoći u ublažavanju migrene, ali prekomjeran unos kafe može imati suprotan efekat i izazvati snažan napad.

4. Vještački zaslađivači
Aspartam, koji se koristi kao zamjena za šećer, često se nalazi u dijetalnim i bezalkoholnim pićima, kao i u raznim “light” proizvodima. Kod osjetljivih osoba, ovaj sastojak može izazvati glavobolju.

5. Suhomesnati proizvodi
Šunke, viršle, kobasice i slični proizvodi sadrže nitrate – konzervanse koji pomažu u očuvanju boje i ukusa, ali istovremeno mogu proširiti krvne sudove u mozgu oslobađanjem azotnog oksida, što je povezano s pojavom migrena.

6. Odležali sirevi
Sir koji duže sazrijeva sadrži veće količine tiramina – supstance koja se dovodi u vezu s izazivanjem migrene. Što je sir stariji, to je sadržaj tiramina veći.

7. Hrana bogata natrijumovom soli (mononatrijum glutamat – MSG)
Ovaj aditiv, koji se često dodaje jelima radi pojačavanja ukusa (posebno u sojinom sosu, grickalicama i instant supama), kod većine ljudi ne izaziva probleme, ali kod osoba s migrenama može biti snažan okidač.

8. Preslana hrana
Višak soli može podići krvni pritisak, a time i povećati rizik od glavobolje. Ako se radi o prerađenim proizvodima koji pored soli sadrže konzervanse, efekat može biti još intenzivniji.

9. Smrznuta jela i pića
Hladni napici, sladoled ili rashlađeni deserti, naročito ako se konzumiraju naglo nakon fizičkog napora ili po vrućem vremenu, mogu izazvati naglu glavobolju. Ova reakcija je posebno izražena kod osoba sklonih migreni.

Migrena je složen poremećaj koji zahtijeva individualni pristup. Ako primijetite da određena hrana izaziva glavobolju, pokušajte je izbaciti ili smanjiti unos. Vođenje evidencije o ishrani i simptomima može biti dragocjen korak ka razumijevanju vaših okidača. I, naravno, kod učestalih i jakih napada uvijek se posavjetujte s ljekarom – pravilna dijagnostika i prilagođen tretman mogu značajno poboljšati kvalitet života.