Jetra je ključni organ za detoksikaciju organizma – filtrira toksine, reguliše nivoe šećera, holesterola i podržava rad imunog sistema. Ako želite da joj pomognete da efikasnije funkcioniše, uvođenje ovsa u ishranu može biti jednostavan, a efikasan korak.
Zašto baš ovas?
Ovas je poznat po tome što poboljšava varenje, snižava nivo šećera i lošeg holesterola, a samim tim i smanjuje opterećenje jetre. Njegovo redovno konzumiranje doprinosi blagoj i prirodnoj detoksikaciji, čime se jača opšte zdravlje organizma.
Dva napitka za čišćenje jetre
1. Napitak kuvanjem
100 g organskog ovsa sa ljuskom dobro operite.
Sipajte 1 litar vode i pustite da proključa.
Smanjite temperaturu i lagano kuvajte još 20 minuta.
Ostavite da se ohladi, procijedite i pijte 200 ml 3 do 4 puta dnevno.
Preporučeno trajanje: mjesec dana.
2. Napitak sa potapanjem
U termos sipajte 2 šolje ovsa i prelijte ih sa 1 litrom ključale vode.
Ostavite da stoji 12 sati, zatim procijedite.
Konzumirajte 150 ml prije svakog obroka (3 puta dnevno).
Po želji dodajte malo meda ili nerafinisanog šećera.
Važna napomena:
Birajte isključivo kvalitetan, organski ovas. Osobe sa gastrointestinalnim smetnjama ili bolestima bubrega trebaju se prije početka detoksikacije konsultovati sa ljekarom.
Uvođenjem ovsa u ishranu ne samo da pomažete jetri, već i svom cjelokupnom zdravlju-na prirodan, blag i siguran način.




