Visoke temperature tokom ljeta dodatno opterećuju srce i krvne sudove, naročito kod osoba koje već imaju problema s pritiskom ili bolestima kardiovaskularnog sistema. Zbog toga je važno obratiti pažnju na ishranu. Određene namirnice mogu zadržavati tečnost, povisiti krvni pritisak i povećati rizik od srčanog udara.

U nastavku donosimo pregled hrane koju bi tokom ljeta trebalo izbjegavati ili unositi u vrlo malim količinama:

1. Slana hrana
Namirnice bogate natrijumom zadržavaju vodu u organizmu i podižu krvni pritisak. Tokom ljeta, kada tijelo već gubi elektrolite kroz znoj, ovo dodatno opterećenje može biti opasno, naročito za srčane bolesnike.

2. Masna i pržena hrana
Zasićene masti podižu nivo lošeg holesterola (LDL) i doprinose začepljenju krvnih sudova. U kombinaciji s visokim temperaturama, ovakva ishrana može povećati rizik od kardiovaskularnih incidenata.

3. Rafinisani šećeri i slatkiši
Teška, zaslađena hrana dodatno opterećuje organizam. Umjesto da rashladi tijelo, uzrokuje skokove šećera u krvi, poremećaj u radu pankreasa i oscilacije pritiska.

4. Crveno meso u većim količinama
Crveno meso (posebno masni i prženi dijelovi) teško se vari i sadrži visok nivo zasićenih masti. Tokom velikih vrućina, organizam je već iscrpljen i dodatno opterećenje može negativno uticati na srčani ritam i digestivni sistem.

Preporučuje se izbjegavanje:

Pohovane ili masne dijelove svinjetine, jagnjetine i junetine

5. Alkohol
Iako se često konzumira kao osvježenje, alkohol zapravo dehidrira organizam, širi krvne sudove i može uzrokovati nagle promjene krvnog pritiska. Posebno je rizičan za osobe koje već imaju problema sa srcem i cirkulacijom.


Tokom ljeta, ishrana treba da bude lagana, bogata povrćem, voćem i tečnošću. Izbjegavanje navedenih namirnica može pomoći u očuvanju zdravlja, naročito u danima kada temperature prelaze u opasne zone.