Doručak je najvažniji obrok dana, ali nije svejedno šta prvo unosimo u organizam. Ljekari upozoravaju da određene namirnice, iako naizgled zdrave, mogu biti štetne kada se konzumiraju na prazan stomak.

Zašto je doručak toliko važan?

Prvi obrok ujutru pokreće metabolizam, utiče na energiju, raspoloženje, pa čak i na tjelesnu težinu. Zbog toga je važno da doručak bude uravnotežen i prilagođen potrebama organizma.

Stručnjaci preporučuju:

Počnite dan čašom tople vode

Birajte proteinsku i vlaknastu hranu

A šta biste trebali izbjegavati?

Svježe cijeđeni sokovi – nisu idealan izbor

Iako zvuče kao zdrava opcija, kiseli sokovi od voća sadrže:

Visok nivo kiselina

Veliku količinu jednostavnih šećera

Konzumirani na prazan stomak, oni mogu:

Iritirati želudac

Povećati apetit

Podstaći nakupljanje masnoća

Bolja alternativa: Smuti od povrća s dodatkom proteina i vlakana.

Peciva – brzo, ali loše rješenje

Najčešći jutarnji izbor mnogih – razna peciva i kifle – zapravo mogu štetiti vašem zdravlju:

Sadrže bijelo brašno, šećer i zasićene masti

Naglo podižu nivo šećera u krvi

Daju kratak osjećaj sitosti, a zatim brzo glad i umor

Redovno konzumiranje peciva na prazan želudac može doprineti višku kilograma i nestabilnoj energiji tokom dana.

Zaključak

Pametan doručak znači manje gladi, više energije i stabilno raspoloženje tokom dana. Umjesto da dan započnete slatkim sokovima i pecivom, birajte:

Jaja

Integralni hljeb

Jogurt

Orašaste plodove

Povrće ili voće s niskim glikemijskim indeksom

Vaše tijelo će vam biti zahvalno.