Porijeklom iz tropskih krajeva poput Indije i Irana, bosiljak se vijekovima koristi za poboljšanje zdravlja i jačanje organizma. Ova mirisna biljka ne samo da obogaćuje obroke, već ima i niz ljekovitih svojstava.

Bosiljak u službi zdravlja

Mješavina zdrobljenih listova bosiljka i meda, konzumirana svako jutro, pomaže jačanju imuniteta i snižavanju pritiska.

Čaj od kuhanih listova bosiljka smiruje želudac i grlo, a može se koristiti i za ublažavanje svraba i kožnih upala.

Eterično ulje bosiljka olakšava upale i stres – kapljica na sljepoočnice pomaže kod napetosti i glavobolje.

Bosiljak u ishrani

Svježi listovi mogu se dodati u tijesto za hljeb, omlet, pizzu, variva i razne salate.

Osvježavajući dodatak čajevima i koktelima, bosiljak unosi jedinstvenu aromu u ljetnje napitke i jela.

Ova biljka je jednostavna za upotrebu, a višestruko korisna – kako za tijelo, tako i za nepce.