Porijeklom iz tropskih krajeva poput Indije i Irana, bosiljak se vijekovima koristi za poboljšanje zdravlja i jačanje organizma. Ova mirisna biljka ne samo da obogaćuje obroke, već ima i niz ljekovitih svojstava.
Bosiljak u službi zdravlja
Mješavina zdrobljenih listova bosiljka i meda, konzumirana svako jutro, pomaže jačanju imuniteta i snižavanju pritiska.
Čaj od kuhanih listova bosiljka smiruje želudac i grlo, a može se koristiti i za ublažavanje svraba i kožnih upala.
Eterično ulje bosiljka olakšava upale i stres – kapljica na sljepoočnice pomaže kod napetosti i glavobolje.
Bosiljak u ishrani
Svježi listovi mogu se dodati u tijesto za hljeb, omlet, pizzu, variva i razne salate.
Osvježavajući dodatak čajevima i koktelima, bosiljak unosi jedinstvenu aromu u ljetnje napitke i jela.
Ova biljka je jednostavna za upotrebu, a višestruko korisna – kako za tijelo, tako i za nepce.