Kosti se sastoje od dinamičnog živog tkiva koje zahtijeva širok spektar hranljivih materija, a ne samo minerale poput kalcijuma, za održavanje optimalnog zdravlja.
Iako minerali imaju tendenciju da privlače svu pažnju kada su u pitanju kosti, smanjeni sadržaj kolagena takođe je važan faktor u osteoporozi i niskoj gustini kostiju.
Kolagen je odgovoran i za mladolik izgled, a ovo su namirnice koje podstiču njegovu proizvodnju:
Losos – Bogat je cinkom, mineralom odgovornim za proizvodnju kolagena. Takođe sadrži omega-3 masne kiseline koje pomažu u održavanju vlažnosti kože.
Supa od kostiju – Ne podstiče proizvodnju kolagena, već sadrži bioaktivni oblik koji tijelo može odmah da iskoristi. Supa od pilećih i ćurećih kostiju sadrži kolagen tipa II za zdravlje zglobova, dok supa od goveđih kostiju sadrži kolagen tipa I koji održava zdravlje kože.
Jaja – Žumanca sadrže kolagen, a sumpor prisutan u jajima pomaže detoksikaciji jetre i proizvodnji kolagena, čime se uklanjaju toksini koji ga uništavaju.
Čia sjemenke – Bogate su omega-3 masnim kiselinama koje su neophodne za hidrataciju i obnavljanje ćelija kože.
Sjemenke bundeve – Sadrže visok nivo cinka, što ih čini odličnim izborom za osobe kojima nedostaje kolagena. Pržene sjemenke su bogatije hranljivim materijama od sirovih.
Agrumi – Velika količina vitamina C pomaže aminokiselinama u proizvodnji prolina, ključne aminokiseline u sintezi kolagena.
Zeleno povrće – Sadrži hlorofil, pigment koji povećava nivo prokolagena u koži i štiti je od starenja boreći se protiv slobodnih radikala i UV-zraka.
Bobičasto voće – Brusnice, kupine, jagode i maline sadrže elagičnu kiselinu, koja pomaže u zaštiti kože od oštećenja izazvanih UV-zračenjem, uz zdravu dozu vitamina C.
Avokado – Vitamin E pomaže u sprečavanju opadanja nivoa kolagena, dok korisne masnoće jačaju zdravlje kože i podstiču njegovu proizvodnju.
Paradajz – Bogat je likopenom, koji štiti kožu od UV zraka i podstiče sintezu kolagena. Pečeni paradajz sadrži visoku količinu likopena, dok ga sok od paradajza sadrži najviše.