Sok od cvekle je prava vitaminska bomba koja osvježava organizam i donosi brojne zdravstvene koristi.

U nastavku donosimo jednostavan recept za pripremu soka od cvekle, kao i razloge zašto biste ga trebali uključiti u svoju prehranu.

Za pripremanje soka vam je potrebno:

– 1 svježa cvekla (srednje veličine)
– 2 mrkve
– 1 jabuka
– Sok od pola limuna
– Čaša vode (opcionalno)

Priprema:

1. Cveklu, mrkve i jabuku temeljito operite, a po potrebi ogulite koru.
2. Izrežite povrće i voće na manje komade kako bi se lakše obradili u blenderu ili sokovniku.
3. Stavite sve sastojke u sokovnik ili blender.
4. Ako koristite blender, dodajte čašu vode kako bi smjesa bila tekuća, a zatim procijedite sok kroz gazu ili sito.
5. Dodajte svježe iscijeđen sok od limuna i promiješajte.
6. Poslužite svježe, po mogućnosti odmah nakon pripreme kako bi se sačuvali svi nutrijenti.

Zdravstvene koristi cvekle

Cvekla je bogata nitratima, antioksidansima, vitaminima i mineralima, što je čini iznimno korisnom za zdravlje.

Evo nekoliko razloga zašto biste trebali konzumirati sok od cvekle:

Poboljšava cirkulaciju i zdravlje srca: Nitrat u cvekli širi krvne žile, što može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i poboljšanju protoka krvi.

Povećava energiju: Sok od cvekle često konzumiraju sportaši jer poboljšava izdržljivost i smanjuje osjećaj umora.

Jača imunitet:

Zahvaljujući visokom udjelu vitamina C i antioksidansa, cvekla pomaže tijelu u borbi protiv infekcija.

Detoksikacija organizma:

Prirodni pigmenti betalaini u cvekli imaju detoksikacijska svojstva, posebno za jetru.

Podrška probavi:

Vlakna u cvekli potiču zdravu probavu i sprječavaju zatvor.

Pomaže u borbi protiv upala:

Antioksidansi u cvekli smanjuju oksidativni stres i mogu ublažiti kronične upale

Photo by Guillaume Jaillet on Unsplash

Savjeti za konzumaciju

– Sok od cvekle najbolje je piti ujutro na prazan želudac kako bi tijelo maksimalno apsorbiralo hranjive tvari.
– Ako ste osjetljivi na okus cvekle, možete dodati naranču ili med za slađi okus.
– Počnite s manjim količinama, jer cvekla može imati snažan učinak na probavni sustav.

Uključivanjem soka od cvekle u svoju svakodnevnu rutinu ne samo da ćete osvježiti organizam već ćete i učiniti značajan korak prema zdravijem načinu života.

Kako uzgojiti cveklu?

Cvekla je jednostavna za uzgoj i može se uzgajati u vrtu ili čak u većim posudama na balkonu. Evo nekoliko savjeta za uspješan uzgoj:

Odabir tla: Cvekla najbolje uspijeva u laganom, dobro drenirajućem tlu bogatom organskim tvarima. Idealna pH vrijednost tla je između 6,0 i 7,5.

Sjetva: Sjemenke cvekle sijte direktno u vrt početkom proljeća ili krajem ljeta za jesensku berbu. Sjemenke sijte na dubinu od oko 2 cm i razmaknite ih 5-10 cm.

Zalijevanje: Cvekla voli ravnomjernu vlažnost tla, pa redovito zalijevajte, osobito u sušnim razdobljima.

Njega: Redovito uklanjajte korov kako bi biljke imale dovoljno prostora za rast. Prihrana organskim gnojivima potiče rast.

Berba: Cveklu možete brati kada korijen dosegne promjer od 5-8 cm, obično 7-8 sedmica nakon sjetve. Mladi listovi cvekle također su jestivi i bogati nutrijentima.

Uzgoj cvekle u vlastitom vrtu ne samo da osigurava svježe i kvalitetne sastojke za sok, već i pruža zadovoljstvo samoodrživosti. Isprobajte ove savjete i uživajte u plodovima svog rada!