Obroc sa “praznim” kalorijama sadrže visok udio kalorija, a nizak udio esencijalnih nutrijenata, pa su tako često puni rafinisanih šećera, nezdravih masnoća i prerađenih sastojaka.

Redovna konzumacija takvih obroka ne samo da može dovesti do gojenja i povećanog rizika od hroničnih bolesti, već može i da uspori metabolizam.

Smrznuta pica

Smrznuta pica je jedan primjer obroka s praznim kalorijama. Prepuna je rafinisanih ugljenih hidrata, nezdravih masnoća i prekomjerne količine natrijuma, a ne sadrži esencijalne nutrijente poput vitamina, minerala i vlakana.

Visok nivo rafinisanog brašna i šećera u kori mogu dovesti do brzih skokova i padova šećera u krvi, što negativno utiče na metabolizam, tvrde dijetetičari.

“Smrznute pice brz su obrok, ali mogu uticati na vaš metabolizam zbog visokog udjela rafinisanih ugljenih hidrata i zasićenih masti. Kora može uzrokovati porast i pad nivoa šećera u krvi, što potencijalno može dovesti do insulinske rezistencije tokom vremena”, kaže Sari za SheFinds.

Brza hrana

Brza hrana često sadrži nezdrave masti, šećer i rafinisane sastojke.

“Obroci brze hrane pripremaju se s velikim količinama masti, natrijuma i nezdravih ulja. To može dovesti do gojenja, kardiovaskularnih bolesti i ostalih  problema. Sastojci u obrocima brze hrane takođe su visoko obrađeni i rafinisani. Takva hrana potencijalno može da uspori metabolizam”, zaključuje Feder.