Predlažemo da napravite svoju domaću verziju koja je još ukusnija od kupovne. Domaća Nutela zahtijeva malo truda, ali je vrijedna svake minute.
S tostiranim lješnjacima, kakaom, šećerom u prahu, ekstraktom vanilije, soli, kokosovim uljem i nasjeckanom čokoladom, dobićete savršen namaz za doručak ili desert uz palačinke.
Sastojci:
– 250 g tostiranih lješnjaka
– 40 g kakaa
– 100 g šećera u prahu
– 1 kašika ekstrakta vanilije
– 1 kašika soli
– 2 kašike kokosovog ulja
– 50 g nasjeckane čokolade (50% kakaa).
Priprema:
Zagrijte rernu na 190 stepeni. Obložite lim za pečenje masnim papirom. Na lim stavite lješnike. Pecite ih 12 do 15 minuta.
Nakon 10 minuta provjerite stanje. Izvadite ih iz rerne i prebacite ih na čistu kuhinjsku krpu. Ostavite da se ohlade. Kad se ohlade, nježno ih trljajte uz pomoć krpe kako bi se maknula ljuska. Stavite ih u procesor hrane ili blender i upalite ga te miksajte lješnike sve dok ne dobijete finu smjesu koja liči na namaz, to može potrajati 5 minuta ili više, zavisno od jačine blendera, a zatim pomiješajte i sotale sastojek, piše Gastro 24sata.