Priroda je čudesna i istovremeno jako čudna, a cvijeću se često divimo zbog njegovih boja, oblika i mirisa.

Ali ponekad ostanemo začuđeni kakvi sve oblici postoje. Orhideje su kao ljepotice u tom svijetu i jedna od najvećih porodica među biljkama, postoji čak 30 hiljada vrsta orhideja. A jedna od njih je i orhideja majmuna (Dracula simia) su epifitske orhideje porijeklom iz Ekvadora. Njihovo cvijeće podsjeća na lica majmuna, što dovodi do njihovog imena. Ova vrsta je prilično rijetka i teška za njegu, ali je cijenjen kolekcionarski predmet.

 

Porodica: Orchidaceae
Rod: Drakula
Vrsta: simia
Botaničke karakteristike, boje, mirisi i toksičnost
Orhideje majmuna izlaze iz podzemnog rizoma. Iz biljke raste više stabljika, a svaka stabljika razvija jedan cvijet. Ove orhideje imaju slatki miris citrusa koji podsjeća na narandže.

Orhideje sa licem majmuna nisu toksične za ljude, kao i za životinje poput pasa i mačaka.

Hitorija i porijeklo majmunskih orhideja
Sve do 1978. godine, orhideje majmuna pripadale su rodu Masdevallia. Ovo ime roda odaje počast španskom botaničaru Hozeu Masdevalu.

Dok rod Masdevallia još uvijek postoji, orhideja majmuna više ne pripada ovom rodu.

Godine 1978, Carlile Luer je shvatio da rod Masdevallia sadrži različite vrste biljaka. Osnovao je novi rod i nazvao ga Drakula, što je latinski naziv za zmaja.

Svi pripadnici roda Drakula imaju duge, vitke repove na čašicama. Orhideja s licem majmuna je samo jedna od 118 vrsta u rodu Drakula. Druge vrste kao što je Drakula afrodes takođe podsjećaju na lica majmuna.

Orhideje iz roda Drakula su porijeklom iz planina Kolumbije, Ekvadora i Perua. Orhideja majmunskog lica je porijeklom iz Ekvadora.

U divljini uspjeva u hladnim, planinskim predelima.

Orhideje majmuna proizvode višestruko cvjetanje na odvojenim stabljikama. Ovo cvijeće često cvjeta u različito vrijeme tokom cijele godine, pišu Nezavisne.