Velike kuhane okruglice znaju se posluživati i slane, kao prilog za prženo meso ili variva, mogu biti u supi, ali i za desert

Domaće knedle od šljiva omiljena su poslastica kojoj teško možete odoljeti, a možete prilikom pripreme napraviti odmah veću količinu pa knedle zamrznuti i vaditi iz zamrzivača prema potrebi ili želji. Upravo taj tradicionalni recept donosimo i mi u nastavku!

Sastojci:

1 kg krompira

2 kašike maslaca

1 jaje

brašno

15 do 20 šljiva

krušne mrvice

malo cimeta

malo šećera

vanilin šećer

 

Priprema:

Krompir oguliti, narezati na kockice i skuhati u slanoj vodi. Kad je gotov, zgnječiti ga na daski, posoliti i dodati maslac te jedno jaje. Izmiješati rukama sastojke te postepeno dodavati brašno, onoliko koliko je potrebno da se dobije kugla tijesta. Konačna smjesa mora biti mekana i ne smije se lijepiti za podlogu. Tijesto razvaljati u kobasicu i rezati na jednake komade. Od svakog napraviti kuglicu, a potom prstom utisnemo rupu u koju ćemo staviti polovice šljiva. Zatvoriti potom tijestom i ponovno oblikovati kuglicu. Knedle staviti u uzavrelu vodu, jednu po jednu, da se ne zalijepe jedna za drugu. Kad isplivaju na površinu, izvaditi ih i staviti sa strane. U tavi na ulju prepržiti krušne mrvice i svaku knedlu u to uvaljati. Po vrhu posuti šećerom i vanilin šećerom te malo cimeta.