Tradicionalna bh. slastica gurabija našla se na popisu 100 najgore ocijenjenih jela u svijetu, gdje je zauzela 90. mjesto s ocjenom 2,8. Naime, svjetski gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najgore ocijenjenih jela prema njihovim korisnicima.

Tako se na popisu našla i gurabija, koja se često smatrala siromašnom slasticom jer za nju nije bilo potrebno mnogo sastojaka.

“Klasična bosanska slastica, gurabija je vrsta okruglog, plosnatog kolačića od prhkog tijesta koji se obično pravi od brašna, šećera i ulja. Vjeruje se da ovaj slatki specijalitet ima istočnjačko porijeklo, te je neizostavan dio kulture, tradicije i kulinarskog naslijeđa cijelog Balkana”, napisali su na stranici Taste Atlasa.

Objasnili da gurabija također može dolaziti u različitim varijantama, a često se dodaju i sastojci poput jaja, praška za pecivo ili sode bikarbone, maslaca ili margarina te mliječni proizvodi poput pavlake, jogurta ili mlijeka. Nezaobilazni sastojak je svakako i šećer, a Taste Atlas ističe kako se gurabija posipa vanilin prahom ili vanilin šećerom, a neki dodaju i koricu limuna, orašaste plodove i suho voće.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

“Osim sastojaka koji se koriste za izradu slastice, kolačići se mogu razlikovati i po veličini, obliku i dekoraciji. U Bosni i Hercegovini se kolačići često ukrašavaju vilicom ili nožem, dok je istinska prepoznatljivost bosanskih gurabija kockica šećera koja se utiskuje u sredinu kolačića prije nego što se ispeku”, objasnili su.

Također, naveli su da se gurabija može pronaći s nešto drugačijim okusom u Albaniji, Makedoniji i Srbiji. Posebno su istakli i tuzlanske gurabije koje se prave s dodatkom pekmeza od jabuke.

“Bosanskohercegovački grad Tuzla, s druge strane, poznata je po svojim gurabijama s pekmezom od jabuka (kuhan sok od jabuka), varijanti koja je karakteristična za bosanske muslimane. Ovi kolačići ne poznaju vjerske granice jer ih za vjerske praznike i slavlja podjednako pripremaju i muslimani i kršćani”, ističu.

Gurabije se obično služe uz šolju kafe ili čaja, a možete ih jesti i za doručak uz šolju mlijeka.