Ne jesti 24 sata u komadu oblik je povremenog posta poznat kao pristup jedi-stani-jedi.

Provesti cijeli dan bez jela može biti oblik povremenog posta. Može pomoći vašem tijelu da iskoristi pohranjenu masnoću za energiju. Ali mogu postojati i određeni rizici.

Tokom tog perioda dopušteno je konzumiranje samo kalorijski neutralnih napitaka, dok se nakon 24 sata možete vratiti svojoj uobičajenoj prehrani.

Osim postizanja gubitka težine, ovaj pristup može imati pozitivan utjecaj na metabolizam i kardiovaskularno zdravlje. No, preporučuje se primjena ovog posta samo jedan do dva puta sedmično, kako bi se postigle željene koristi.

Važno je napomenuti da, iako se na prvi pogled može činiti jednostavnim alternativom smanjenju dnevnog unosa kalorija, post može izazvati osjećaj gladi te čak izazvati komplikacije kod osoba s određenim zdravstvenim stanjima. Prije nego što krenete u 24-satni post, svakako se savjetujte sa svojim doktorom kako biste dobili stručne smjernice, piše Večernji list.

Kako tijelo reaguje tokom posta? Prvih osam sati posta tijelo će nastaviti probavljati posljednji obrok i koristiti pohranjenu glukozu kao izvor energije. Nakon tog perioda tijelo će početi koristiti pohranjene masti za dobivanje energije. Postovi koji traju duže od 24 sata mogu dovesti do toga da tijelo počne koristiti pohranjene proteine za energiju. Post od 24 sata, jednom ili dva puta sedmično, ima brojne prednosti.

Gubitak težine: Post može pomoći u smanjenju unosa kalorija tokom dužeg razdoblja, olakšavajući postizanje gubitka težine.

Upravljanje holesterolom i šećerom: Redovan post može pozitivno utjecati na metabolizam razgradnje holesterola i šećera, smanjujući rizik od razvoja dijabetesa i bolesti srca.

Smanjenje rizika od srčanih bolesti: 24-satni post može dugoročno smanjiti nivo trimetilamina N-oksida, spoja povezanog s koronarnim bolestima srca.

Smanjenje upale: Post može pomoći u smanjenju upalnih procesa u tijelu, čime se potencijalno smanjuje rizik od određenih hroničnih bolesti.

Smanjenje rizika od određenih karcinoma: Post je povezan s manjim rizikom od određenih vrsta raka, kao i od neuroloških bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Poticanje samoregulacije: Post može potaknuti osjećaj kontrole nad hranom i prehranom, što može dovesti do zdravijih prehrambenih navika.

Poboljšanje osjećaja energije: Iako post može izazvati početni osjećaj gladi, mnoge osobe primjećuju da se tokom posta osjećaju svježije i energičnije.