Aluminijska folija. Na prvi pogled banalna, ali korisna stvar koju većina ima kuhinjskom ormariću. Iako se već dugo polemizira se o njezinom potencijalno štetnom učinku na kvalitetu hrane i zdravlje općenito, nema osobe koja ju barem jednom nije upotrijebila, a velika većina i dalje ju ima u svakodnevnoj upotrebi.

Aluminijska ili alu folija ima više funkcija – osim što služi pospremanju hrane, doprinosi i održavanju svježine namirnica te sprječava upijanje i propuštanje mirisa.

Jeste li znali da nije svejedno s koje ju strane upotrebljavate, odnosno da ta folija ima dvije strane s različitom svrhom?

Ako se malo bolje zagledate u teksturu i boju aluminijske folije, jasno ćete vidjeti razliku – jedna se strana presijava, a druga je matirana. Većina nas ima svoju dražu stranu koju smatra “pravom”, no zapravo postoji logično objašnjenje kada se hrana zamotava u sjajnu, a kada u matiranu stranu.

Ugrubo rečeno, sijajuća strana namijenjena čuvanju tople hrane, dok je matirana ili nesijajuća strana osmišljena za pospremanje hladne hrane.

Ostavite li sjajnu stranu izvana, ona će odbijati toplinu i ubrzo rashladiti hranu, dok će s matiranom stranom, logično, situacija biti obrnuta. Želite li da vaša hrana ostane što dulje topla, omotajte ju tako da sjajnu stranu ostavite iznutra, a matiranu izvana.