Noćne more nisu samo strašne i traumatične, nego mogu ostaviti posljedice i na zdravlje. Kako prenosi WebMD, noćne more se javljaju tokom REM faze sna i razlikuju se od loših snova. Naime, zbog loših snova se nećemo probuditi u sred noći, a zbog noćnih moraćemo da prekinemo san i to naglim buđenjem u strahu ili panici.

Stručnjaci objašnjavaju da česte noćne more mogu imati posljedice na naše raspoloženje tokom dana, ali i na kognitivne sposobnosti. Takođe mogu promijeniti navike spavanja ako se osoba boji da zaspi kako ne bi opet proživjela traumatične događaje u snu. Manjak sna, pokazale su brojne studije, povezan je sa narušenim kardiovaskularnim zdravljem i opštim zdravljem organizma., prenosi Miss 7

Snovi i noćne more i dalje su misterija za naučnike, ali postoji nekoliko faktora koji mogu povećati učestalost noćnih mora i narušiti:

Anksioznost i stres – Svakodnevni stres može uticati na san i pojavu noćnih mora, posebno ako smo anksiozni oko posla ili škole. Noćne more se češće javljaju ako je pred nama neki veliki događaji poput važne prezentacije na poslu ili medicinskog zahvata.

Trauma – Nije rijetkost imati noćne more nakon traumatičnog događaja kao što je na primjer pretrpljeno nasilje ili gubitak voljene osobe. Posebno su česte kod osoba s posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP), a mogu pojačati simptome poremećaja i tokom dana.

Problemi s mentalnim zdravljem – Ako osoba pati od bipolarnog poremećaja, depresije ili šizofrenije, veće su šanse da će doživjeti noćne more. U takvim slučajevima je najbolje pomenuti noćne more svom ljekaru kako ne bi postale ozbiljan problem.

Ljekovi – Određeni ljekovi mogu izazvati noćne more, a oni su: antidepresivi, antimikrobni lijekovi, beta blokatori, ljekovi za kontrolu krvnog pritiska, ljekovi za Parkinsonovu bolest i stimulansi koji se koriste za liječenje ADHD-a na bazi amfetamina.

Droge, alkohol i apstinencijalni sindrom – Ako koristite droge ili ispijate velike količine alkohola, veće su šanse za pojavu noćnih mora. Isti efekt ima i nagli prestanak konzumacije takvih supstanci ako se koriste u velikim količinama.

Manjak sna – Osim što narušavaju kvalitet sna, noćne more mogu biti i prouzrokovane manjkom sna. Nagle promjene u rasporedu sna ili nesanica mogu da podstaknu češću pojavu noćnih mora.

Hrana prije sna – Hrana koju unesemo prije sna ubrzava naš metabolizam, a isto tako i moždanu aktivnost. Ako postoji sumnja da hrana izaziva nesanicu, jednostavno rješenje je ne jesti nekoliko sati prije spavanja.

Strašni filmovi ili knjige – Nije riječ o mitu, strašni filmovi kao i knjige mogu stvarno da podstaknu noćne more. Dobra stvar je što ne morate da prestanete da gledate, čitate ili igrate igrice ako vam izazivaju noćne more – potrebno je samo odabrati neki drugi dio dana za to, a ne veče.

Kako izbjeći noćne more i kada posjetiti ljekara?

Nekoliko noćnih mora godišnje nisu razlog za brigu, ali ako noćne more postanu češće, postoje načini kako ih smanjiti. Najvažnije od svega je imati dobar raspored spavanja, odnosno odlaziti svaku noć na spavanje u isto vrijeme. Pomoći će i ako izbacite alkohol, kofein i cigarete, a ubacite u raspored lagane vježbe. Prije spavanja se treba opustiti i ne gledati strašne filmove ili serije te čitati horor knjige.

Ako ništa od toga ne pomaže, a noćne more postaju sve češće i javljaju se barem jednom nedjeljno, svakako se za pomoć treba obratiti ljekaru. Stručnjaci će pomoći da otkrijete uzrok noćnih mora kako biste pokušali da ih se riješite.