Sasvim je normalno da parovi imaju faze nepoklapanja libida. U tim trenucima jedna će osoba htjeti seks, dok druga neće imati želju za istim.

Brojni su razlozi za to nepoklapanje, a ono se može riješiti na mnoštvo načina. Kad seks postane rijedak, seksualna terapeutkinja Keli Gonzalves krivca često vidi u nedovoljnom dodirivanju osoba koje su u vezi. Ona napominje da kad par ne stupa u seksualne odnose dovoljno redovno, dolazi do velikih problema. Osoba koja ima niži libido može se osjećati loše zbog toga što odbija svog partnera ili partnerkinju. Osoba takođe može biti isfrustrirana ako partner ili partnerkinja neprestano iniciraju seks, a njima jednostavno nije do toga. Sve to može dovesti do toga da osoba koja ima smanjeni libido u potpunosti bježi od bilo kakvog dodira. S druge strane, osoba koja ima povećan libido može biti zbunjena i jako povrijeđena.

Šta možete da učinite ako dođe do nepoklapanja?

Keli Gonzalves kaže da parovima koji imaju problem s nepoklapanjem libida uvijek savjetuje da u vezu uvedu dodirivanje koje nema veze sa seksom. Neseksualni dodiri poput zagrljaja, priljubljivanja, ljubljenja za dobro jutro i laku noć ili obično polaganje ruke na partnerovo koljeno tokom razgovora mogu puno doprinijeti povezivanju ljudi koji su u vezi.

Naučno je dokazano da se grljenjem i maženjem oslobađaju oksitocin, dopamin i serotonin. Osim toga, parovi bi trebali da iskreno razgovaraju o ovom problemu i da se dogovore da dodirivanje i maženje neće biti povezani sa seksom kako bi se izbjegao strah osobe s manjim libidom. Gonzalves naglašava kako se mnogi parovi iznenade rezultatima dodirivanja i da to, ako parovi nemaju drugih problema, naposljetku dovede i do poboljšanja kad je u pitanju seks. Dakle, ako dođe do nepoklapanja libida, iskreno razgovarajte i posvetite se fizičkom kontaktu koji neće biti vezan uz seks.