Nakon što ste ubrali ljetne usjeve, većina bi pomislila da su završili s radom u svom vrtu sve do proljeća. Međutim, to nije točno. Dolaskom jeseni vrijeme je za odlučiti se želimo li obraditi površine na kojima su se uzgajale povrtne kulture ili ćemo taj zahvat ostaviti za rano proljeće.

Zbog navike da je obrada tla rani proljetni posao, mnogo povrtlara još uvijek nije sigurno kad je najbolje vrijeme za prionuti na posao. Odluka o tome hoće li se i kako na jesen obraditi polje na kojem je raslo povrće složena je i uvelike ovisi o hranivima u tlu. Također i o štetnicima koji su tijekom vegetacije stvarali probleme, ali i o uravnoteženosti tla.

Jesen je pravo godišnje doba za oplemenjivanje vašeg povrtnjaka. Ono uništava korijenje preostalo iz glavne vegetacijske sezone. Vrlo tvrdo tlo koje se zbilo tijekom vegetacije preporučeno je duboko prekopati štihačom. Tijekom zime će takvo tlo biti dodatno zbijeno. Niske temperature i zamrzavanje će ga razrahliti pa će proljetna obrada uključivati samo lagani prolazak motikom i grabljama. Odluku o tome hoće li se i kako na jesen obraditi polje na kojem je raslo povrće složena je i uvelike ovisi o hranivima u tlu, štetnicima koji su tijekom vegetacije stvarali probleme, ali i o uravnoteženosti tla. Jesenska obrada tla korisna je jer suzbijamo mnoge štetnike povrća. Isto tako može dovesti do degradacije tla te gubitaka hranjivih tvari.

Izbjegavajte obradu tla kad su polja vlažna

Obrada tla kad je tlo vlažno dovodi do zbijanja tla i stvaranja grumena. Sve to u konačnici negativno djeluje kod plodonošenja. Vlaga tla je tijekom jeseni nešto niža nego što je u proljeće. Zato jesenska obrada tla smanjuje mogućnost jakog zbijanja tla te kasnije otežane pripreme tla za sjetnu/sadnju. S druge strane, ako je tlo baš jako vlažno, u tom slučaju predlažemo ne pristupiti jesenskoj obradi tla. Odlaganje obrade tla do proljeća manje je rizično na površinama koje imaju lako tlo. Također i na onima gdje je u planu kasna sadnja povrća.

Obradom tla mogu se uništiti i neki štetnici

Kako jesenska obrada tla djeluje na postojeću populaciju štetnika?

Poznato nam je da mnoge vrste štetnika i patogena prezimljuju u ostacima usjeva. Jesenskom obradom smanjuje se rizik ponavljanja šteta od ovih štetnika jer se ukopavaju u tlo gdje ih mikroorganizmi razgrađuju. Međutim, prezimljavanje nekih štetnika ne ovisi o ostacima usjeva. Tako im jesenska obrada tla često daje malu prednost jer zakopani na dubinu postaju manje osjetljivi na propadanje iz razloga što su dovedeni u stanje mirovanja. Dio štetnika bude izbačen na površinu pa promrznu tijekom zime, ali i postanu hrana pticama. Iz svega navedenog proizlazi da je bitno poznavati povijest parcele i štetnike koji su prijašnjih vegetacija činili probleme.

Kad je potrebno „očistiti“ svoj povrtnjak na jesen?

Preporučujemo obradu povrtnjaka u ranu jesen kad je tlo još uvijek toplo. Poslovi obrade tla i uklanjanja korova daleko su lakši u jesen nego u proljeće jer je tlo još pogodno za rad. Čak i ako ne planirate uzgoj povrća tijekom jeseni i zime, ovo je vrijeme za dobro čišćenje proizvodnje površine.
Kompostom se poboljšava tlo, no potrebno je znati što se smije kompostirati i na koji način

Što s kompostom?

Dodavanje komposta jedan je od najjednostavnijih i najvažnijih koraka koje možete poduzeti kako biste oplemenili tlo u svom vrtu. Kompost će poboljšati kvalitetu vašeg tla dodavanjem hranjivih elemenata. Dodavanje komposta na jesen daje tlu dovoljno vremena da usvoji hraniva iz organske materije te da se hraniva ugrade u tlo čime postaju dostupna biljkama prije sjetve ili sadnje u proljeće.

Nakon čišćenja povrtnjaka od berbe usjeva rasporedite 1-2 cm komposta po cijeloj površini, a zatim upotrijebite štihaču kako bi organsku tvar unijeli u tlo. Osim štihače moguće je upotrijebiti i laganu frezu ili kultivator. Zaključenjem povrtlarske sezone najvažnijim radovima spremno dočekajte sljedeću sezonu, piše Gospodski list.