Za djecu ne postoji ništa ljepše od igranja na otvorenome, ali takav scenarij i nije najsretnija opcija kada vani pada kiša i primorani su ostati kod kuće. Međutim, postoji mnogo zanimljivih načina na koje zajedno možete odagnati kućnu dosadu.

Kako bi vam olakšali, pripremili smo popis s nekoliko simpatičnih aktivnosti koje će zabaviti cijelu vašu obitelj…satima!

Porodični filmski dan

Ponekad se jednostavno s djecom zaželite smjestiti u udoban krevet, pokriti najdražom dekicom, grickati ukusne zdrave grickalice i gledati nešto što svi vole.
Zato, sljedeći puta kada zbog kiše ostanete „zarobljeni“ u kući – zamračite dnevni boravak i napravite pravo malo kućno kino.

Napravite neke zdrave grickalice prema receptu koji će obožavati cijela porodica:

Hrskavi čips od kelja kojeg će klinci obožavati!
Zdrave grickalice za djecu od ukusne cvjetače

Sjećanje na zabavno ljetovanje

Prošlog ste ljeta proveli nezaboravan porodični odmor i jedva čekate sve ponoviti. U međuvremenu, zajedničkim snagama možete izraditi odličan „spomenar“ na njih.

Uzmite veću staklenu posudu, nalijepite na nju mjesto u kojem ste ljetovali i napunite ju pijeskom, školjkama i drugim zanimljivostima koje ste putem prikupili. Možete ih napraviti nekoliko (za različite odmore) i položiti na vidljivo mjesto kako biste kroz godinu uživali u pogledu.

Kućni ljubimac u akciji

Ako ste vlasnik psa, svakako ga uključite u neku od igara ili (još bolje) izmislite igru u kojoj će baš on biti glavni protagonist. Možete tako u svakom ćošku kuće sakriti njegov omiljeni kolačić i zajedno s djecom promatrati hoće li ih sve nanjušiti. Ovo je igra u kojoj će garantirano biti puno smijeha.

Neobični šatori

Nema djeteta koje u nekoj fazi odrastanja nije poželjelo od deka, jastuka i namještaja „izgraditi“ vlastiti kućni šator. Ako im ova zanimacija padne na pamet, pridružite im se u izradi i uživajte u neobičnim dosjetkama svojih malih arhitekata.

Omiljene društvene igre

Nema ništa loše u provođenju vremena igrajući dobre stare društvene igre. Tržište je prepuno različitih vrsta, pa tako možete početi s kartanjem Una, prijeći na misterioznu igru Pogodi tko?, a završiti s neizostavnim Monopolyjem. Na vama je da odaberete igru koja će zabaviti vaše dijete ovisno o njegovom uzrastu.

Kuhinjske čarolije

Druženja u kući možete iskoristiti kako biste s djecom u kuhinji napravili jedno od omiljenih obiteljskih jela.

Možete se tako pretvarati da kao glavni kuhar vodite restoran, a da su djeca asistenti koji će vam dodavati sve potrebne sastojke. Ne samo da će se djeca pritom osjetiti važnima i korisnima već će biti ponosni na sami sebe.

Pogledajte OVDJE recept Veseli Popaj koji možete pripremiti s djecom

Luda plesna zabava

Ponekad djeca u zatvorenom prostoru postanu anksiozna, zato upalite radio ili na kompjuteru pronađite njihove omiljene pjesme, zaplešite i usput zajedno osmislite nove plesne pokrete.

Ovakvom će fizičkom aktivnošću djeca rasteretiti tijelo negativne, a napuniti ga pozitivnom energijom. Ples će ih dobro izmoriti, tako da će odlazak na spavanje biti lakši nego inače. Jedan-nula za vas.

Jedan, dva, tri…

Tko se nije skrio, magarac je bio! Igra skrivača je jedna od omiljenijih zanimacija među djecom. Budući da su u ovom slučaju ograničeni prostorom, dajte im dopuštenje za korištenje svih prostorija u kući.

To će ih dodatno razveseliti i potaknuti da se sakriju na mjesta za koja su uvjereni da ih nećete uspjeti pronaći. Naravno, sve će upropastiti tiho hihotanje, ali se vi naravno možete praviti da ništa ne čujete.

Pantomima za bolji vokabular

Pantomima je sjajna porodična igra za dosadan kišni dan. Ako vaša porodica ima više članova, možete se podijeliti u dva tima i na komadiće papira napisati mjesta, riječi, imena, knjige i filmove koje ćete razmijeniti s drugim timom.

Zatim član po član jednog tima bira papirić drugog tima i tiho objašnjava zapisani pojam. Za dodatnu zabavu koristite štopericu i mjerite vrijeme, a tim koji je u kraćem vremenu objasnio sve pojmove pobjeđuje. Ovo je odličan način učenja i širenja dječjeg vokabulara.

Natjecanje u spretnosti

Odnosno kojekakvim budalaštinama. Radi se zapravo o nešto fizički zahtjevnijim aktivnostima koje nemaju osmišljena pravila već vam ona usputno padaju na pamet.

Nagovorite ih da u najkraćem roku vješto skoče s kreveta, skakutanjem na jednoj nozi prijeđu dnevni boravak, provuku se ispod stola i zatim oko njega optrče tri kruga. Opcija je bezbroj, a na vama je da pustite mašti na volju i osmislite izazov dana.
Ne zaboravite dječji trud nagraditi malom slatkom nagradom, piše Wish mama.