Kada nemate puno prostora u svom domu za velike, visoke sobne biljke, uvijek možete da izaberete one manje i ukrasite enterijer zelenilom. I one imaju svoje draži. Mogu da ukrase police, stolove i razne uglove.

1. Pilea Peperomioides

Ove biljka je kompakta, što je čini savršenom malom biljkom. Takođe se naziva kineskom biljkom novca ili biljkom koja se obično koristi kao poklon. Za gajenje im je potrebno dobro drenirajućem, ne vole previše zalijevanja, tako da je ostavite da se potpuno osuši između zalijevanja. Dobro rastu na jakom, ali indirektnom svjetlu. Ako ih stavite direktno na prozor, lišće bi ubrzo moglo da propadne.

 

2. Echeveria

Ova biljka nosi naziv i “kamena ruža” zbog listova koji izgledaju kao da rastu u kamenu, a imaju oblik ruže. Njima nije potrebna posebna njega sve dok im ne dajete previše vode i nedovoljno svjetla. Izdanci rastu sporo, ali uz malo strpljenja imaćete savršenu biljku koja će krastiti neki kutak u vašem domu. Važno je da je ne zalijevate pretjerano, da sačekajte da se zemlja potpuno osuši između zalijevanja, piše The Spruce.

 

3. Peperomia Caperata Roso

Ovo je višegodišnja, tropska biljka. Specifična je po svojim tamnocrvenim donjim stranama listova i teksturiranim sjajnim zelenim listovima naprijed. Peperomije su odlične u uslovima umjerenog osvjetljenja. Zalijte biljku kada se skoro osuši i neće tražiti posebnu njegu.

 

4. Nervna biljka (fitonija)

Još jedna mala i slatka biljka. Biljka je koja takođe na zahtijeva mnogo njege. Vole dobro drenirano, vlažno tlo. Uzgajajte ih na jakom svjetlu kako biste održali žive boje lišća.

 

(Magazin novosti)