Trenutno popularan izraz: staklena kosa. Ovaj izgled je upravo ono što zvuči – kosa koja je toliko sjajna da izgleda poput stakla.

Evo kako postići izgled, savjetuje profesionalac.

Ali prvo, što je staklena kosa?

“Staklena kosa je najsjajnija vrsta teksture koja se postiže korištenjem proizvoda koji daje sjaj i toplinskog stilizovanja kako bi se zatvorila kutikula i svaki pramen učinio što je moguće glatkijim”, kaže stilistica i suvlasnica društva Broome Street Society u New Yorku Andrea Hans.

Dakle, iako može izgledati samo kao posao ravnanja kose, proces se sastoji od puno više koraka nego što se čini na prvi pogled. A koja je korist toga?

“Obično će trajati duže od uobičajenog feniranja, jer je kosa oblikovana i pričvršćena na svoje mjesto dodatnim protokom topline”, kaže Hans.

Tehnički gledano, staklena kosa izgleda ravno s tupim rezom kako bi nalikovala staklenoj ploči (otuda i naziv), ali to ne znači da frizuru ne možete postići i s glavom punom staklenih, sjajnih kovrdža.

Slobodno upotrijebite ove savjete u nastavku i zadržite prirodnu teksturu i štih svoje kose. Samo zato što je staklo jednodimenzionalno ne znači da i vaša kosa mora biti takva.

Kako postići izgled staklene kose?

1. Temeljno operite kosu.

Kosa dva i tri dana nakon pranja možda najbolje pristaje nekim stilovima, ali staklena kosa nije jedna od njih. Prvi korak za postizanje staklene kose je svježe oprana kosa.

Ako ih već imate kod kuće, operite kosu proizvodima posebno namijenjenima hidrataciji i sjaju i svakako ostavite regenerator nekoliko dodatnih minuta.

Ako želite ići korak dalje, možete se čak odlučiti i za masku za kosu.

2. Pripremite kosu za feniranje.

Ovaj stil zahtijeva ispuhivanje. Htjećete pripremiti kosu sredstvom za zaštitu od topline kako biste spriječili nepotrebno oštećenje kose toplinom od sušila za kosu i naknadnog peglanja.

Stilistica i suvlasnica društva Broome Street Society Josie Sanchez preporučuje višenamjensko ulje, koje kosi daje sjaj i mekoću, a takođe raščešljava.

3. Sušite kosu u dijelovima.

Umjesto ekspresnog grubog sušenja, trebali biste odvojiti malo vremena za ispuhivanje. Kako biste dobili finiš kao u salonu, trebali biste podijeliti kosu, koristiti okruglu četku i podići je pri korijenu ako želite dodatni volumen.

4. Peglajte u malim dijelovima.

“Opet, staklena kosa nije stil koji se postiže uz minimalan trud. Prije nego što se krenete peglati, podijelite kosu u slojeve. Zatim prođite peglom kroz kosu u malim dijelovima od samog korijena do vrha”, kaže Sanchez.

Ako podijelite kosu na manje cjeline, bit će potrebno manje truda za stvaranje glatkog izgleda, a idealno je i za sprečavanje nepotrebnog oštećenja vlasi. I prije nego što krenete van svakako pustite kosu da se ohladi.

5. Koristite ulje za završnu obradu.

Nemojte preskočiti ovaj korak: uzmite svoje ulje za završnu obradu i nanesite malo proizvoda od sredine kose do vrhova. Ovo će dodati zadnji sloj sjaja i stvoriti najsjajniji finish.

Tajna savršenog izgleda

Što upropaštava ultra-elegantne stilove? Vlasi koje strše i neuredni vrhovi. Kako biste postigli ovaj izgled, neka vam prioritet bude zdravlje kose.

“Nastavite s redovitim šišanjem i dubinskim tretmanima”, preporučuje Sanchez.

I dok možda mislite da ovaj stil zahtijeva posebno vruću peglu, to u većini slučajeva nije tačno.

“Većina ljudi ne treba najvišu postavku topline na glačalu da bi postigli ovaj look. Dakle, počnite s niskom temperaturom i dodajte 10 do 15 stupnjeva dok ne pronađete postavku topline koja odgovara vašim potrebama”, savjetuje Sanchez za MBG.

Postići tako sjajnu kosu da izgleda poput stakla nije tako jednostavno kao što možda mislite. Kako biste učvrstili izgled staklene kose, svakako počnite sa svježe čistom kosom, stilizirajte je u malim pramenovima i na kraju nanesite ulje za završnu obradu.

(24sata)