Svečanom ceremonijom dodjele nagrada u Narodnom pozorištu završen je 28. Sarajevo Film Festival.

Film SIGURNO MJESTO hrvatskog režisera Juraja Lerotića dobitnik je nagrade Srce Sarajeva za najbolji igrani film 28. Sarajevo Film Festivala. Lerotić je za ulogu u ovom ostvarenju dobio i nagradu za najboljeg glumca.

Najbolja glumica 28. Sarajevo Film Festivala je Vicky Krieps za glavnu ulogu u filmu KORSET/CORSAGE, austrijske rediteljice Marie Kreutzer.

Nagradu za najbolju režiju dobila je ukrajinska režiserka Maryina Er Gorbach za film KLONDIKE.

Nagradu Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film osvojio je film MUZEJ REVOLUCIJE režisera Srđana Keče.

Srce Sarajeva za najbolji kratki dokumentarni film dobio je kosovsko-njemački film MI,… KOMPOZICIJA/WIR, … KOMPOSITION u režiji Visara Jusufija.

Nagrada za ljudska prava pripala je dokumentarnom filmu VEĆE OD TRAUME autorice Vedrane Pribačić iz Hrvatske, dok je specijalnu nagradu žirija Takmičarskog programa dokumentarnog filma dobio film KRHKO SJEĆANJE Igora Ivanjka.

Najbolji kratki film 28. Sarajevo Film Festivala je mađarski film NAOPAKO/AMOK u režiji Balázsa Turaia.

Nagradu Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobio je film NIJE ZIMA ZA KOMARCE autora Josipa Lukića i Klare Šovagović iz Hrvatske.

Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima 28. Sarajevo Film Festivala takmičio se 51 film. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 21 film je zabilježio svjetsku, 7 međunarodnu, 1 europsku, 21 regionalnu i 1 bosanskohercegovačku premijeru, piše BHRT.